BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Vrhovni sud FBiH u ponedeljak o žalbi na presudu za ubistvo Amara Mistrića

U ponedeljak 28. maja 2012. godine u 9.00 sati (sala 120 u ulici Valtera Perića) biće održana sjednica Vijeća Vrhovnog suda Federacije BiH koje će raspravljati o žalbi Kantonalnog tužioca na visinu presude za Edina Vuka i Anelu Heraku, koji su osuđeni za ubistvo Amara Mistrića 13. avgusta 2009. godine.

 • amar-mistric.jpg
 • ubice_amara_mistrica.jpg
 • Amar Mistrić

 • Ubice Amara Mistrića Anel Herak i Edin Vuk

Sjednica je otvorena za javnost.

 

Vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH će donijeti odluku da li će potvrditi, povećati ili smanjiti kaznu za Vuka i Heraka koji su izvšili ubistvo Amara Mistrića u Sarajevu u ugostiteljskom objektu “Ocho rios”, nakon čega su osuđeni na 16 odnosno 6 godina zatvora.

 

Edin Vuk je osuđen na 16 godina zatvora za svirepo ubistvo, a Herak na 6 godina i osam mjeseci zatvora za nasilničko ponašanje i izazivanje opšte opasnosti.

 

Midhat Čajić i Almir Bravo dobili su po šest mjeseci zatvora zbog neprijavljivanja počinilaca nakon počinjenog krivičnog djela.

 

Porodica Mistrić je se žalila na visinu presude Kantonalnog suda u Sarajevu i odlučila da se na ovu odluku žali Vrhovnom sudu Federacije BiH, od kojeg traži da se kazne Vuku i Heraku povise na 20 i 15 godina zatvora.

 

“Kao roditelj, čovjek, kao neko ko je učestvovao u stvaranju ove države a pri tome ostao invalid RVI 70% jako sam razočaran u pravosudni sistem BiH. Nećemo odustati od borbe za pravdu. Pred nama su Vrhovni sud, Ustavni sud i sve druge instance. Tu se nadamo istinskoj pravdi, a ako ne nađemo pravdu u BiH, postoje pravosudne institucije u inostranstvu gdje ćemo tražiti pravdu za našeg ubijenog sina. Našeg Amara nema, niko ga ne može vratiti, ali je toliko mladih ljudi u Sarajevu, Bosni i Hercegovini koji ne mogu izaći slobodno jer vreba opasnost od ubica na ulicama”, saopštio je Fuad Mistrić, otac ubijenog Amara.

 

Amar Mistrić ubijen je 13. avgusta 2009. godine hicem iz pištolja u glavu u ugostiteljskom objektu u kojem je bio suvlasnik.

 

Vuk i Herak su odmah poslije ubistva prebjegli u Hrvatsku u Omiš, gdje su uhapšeni te deportovani u BiH.

 

Ranija krivična djela Vuka i Heraka

 

Herak je 10. maja 2009. godine u Sarajevu pucao na automobil Nejre Varatan, koja je bila u devetom mjesecu trudnoće, a u kojem se vozila sa suprugom.

 

Herak je za nasilničko ponašanje i saučesništvo u ubistvu Amara Mistrića dobio četiri godine zatvora, a za izazivanje opšte opasnosti (kada je pucao na trudnicu) tri godine, te mu je izrečena ukupna jedinstvena kazna od šest godina i osam mjeseci zatvora.

 

Edin Vuk je od ranije poznat policiji i osuđivan je.

 

Na 20 mjeseci zatvora osuđen je zbog nasilničkog ponašanja, jer je 2. jula 2009. godine u Ilijašu ušao u prodavnicu “Mobil Frend”, gdje je izvadio pištolj koji je stajao iza pasa i repetirao ga, te drškom udario više puta u predjelu glave vlasnika radnje, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

 

Poslije samo mjesec dana, ubijen je Amar Mistrić.

 

 

Povezani tekst:


Fuad Mistrić: Mog Amara više nema, ali druga djeca ne mogu izaći na ulicu zbog ubica koje slobodno šetaju

Ponedeljak, 21. Maj 2012 u 14:44

Izvor: bh news

Tagovi: presuda, amar mistrić, zalba, vrhovni sud federacije bih

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.