BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

U BiH izgrađena tek desetina planirane autoceste

Prema studiji izvodljivosti, rok za završetak izradnje čitave autoceste bila je 2014. godina. Do 2014. BiH je trebala izgraditi 336 km puta. Do sada je izgrađeno 37 km, odnosno oko 10 posto predviđene autoceste

Priča o izgradnji koridora Vc, koji je BiH trebao uvezati sa Evropom, traje još od 1998. godine kada je tadašnji federalni premijer Edhem Bičakčić u pratnji čelnika francuske kompanije Buik postavio temeljni kamen za izgradnju dionice koridora od Zenice do Sarajeva.

 

Dosadašnji pokušaji da se pronađe "veliki investitor" koji bi bio spreman graditi veći broj dionica cestovnog Koridora VC završili su neuspješno. Do prošle godine sredstvima iz kreditnih aranžmana izgrađeno je svega 37, od planiranih 336 kilometara.

 

"Nova vlada je predvidjela 120 km ukupno do kraja mandata, to naravno uključuje i izgrađenih 37 km. Mi sada imamo okvirno 500 miliona eura za izgradnju do 120 km. To bi mogao biti jedan dobar ulog od strane BiH da bi sa stranim partnerima mogla praviti kompanije koje bi završile posao do kraja", kaže Izet Bajrambašić iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

 

Izgradnju trase na koridoru VC od početka su pratili ogromni problemi, najviše zbog političkih nesuglasica u Federaciji kuda bi koridor trebao proći. Izgubljeni su ogromni novci jer se, priznaje Bajramabašić, nije pitala struka.

 

Glavni projekat autocesete je napravljen prije nego što se definitivno utvrdila trasa koridora.

 

Ovo je imalo za rezultat da je, primjerice, davno napravljen projekt dionice Mostar - Počitelj, u koji je uloženo više miliona maraka, danas nevažeći.

 

Kako bi se radovi na Koridoru VC koji većim dijelom prolazi kroz Federaciju ubrzali, nova vlada FBiH je po hitnom postupku u parlamenatarnu proceduru stavila više zakona, koje je struka ponovno ocijenila diskriminatorskim.

 

"Tu je jako mnogo kontradikcija. U principu je ovaj zakon u suprotnosti sa članom 1. Prvog protokola Ženevske konvencije koji ne dozvoljava takav odnos države prema vlasništvu općenito. I mislim da Federacija snosi jedan potencijalni rizik da će evenatualno vlasnici objekata zatražiti zaštitu na sudovima“, upozorava advokat Adil Lozo.

 

Iako se eksproprijacija često navodi kao najvažniji razlog kašnjenja, treba podsjetiti na višemjesečno sastavljanje vladajuće koalicije koje je projekat koridora ponovno odgodilo.

 

Potrebno je podsjetiti i na finansijske nedaće izabranih izvođača, poput slovenskog SCT-a koji je u međuvremenu bankrotirao, ali i na dugotrajne tenderske procedure i žalbene postupke.

 

BiH ima osigurana sredstava za ukupno 120 kilometara autoceste koji, uz ostalo, pretpostavljaju izgradnju dionica od 10 kilometara na juzžnom i sjeverom ulazu u BiH na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj.

Ostaje neriješeno 186 kilomatara autoceste na koridoru, sto uključuje i 46 kilometara koridora koji prolazi kroz RS.

 

Ponedeljak, 21. Maj 2012 u 14:17

Izvor: ekapija, bhnews

Tagovi: bosna i hercegovina, autoput, koridor Vc

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.