BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Policijski službenici stupili u štrajk

Zaposlenicima Granične policije BiH, koji su u štrajku od 30. travnja ove godine, u štrajku upozorenja pridružili su se i Sindikat SIPA-e i Sindikat Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Pored njih u štrajku upozorenja su i Reprezentativni sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH.

Svi su nezadovoljni inicijativom Vijeća ministara BiH o smanjenju plaća. Ukoliko ne bude nikakvih pomaka, najavljuje se i opći štrajk. Odluka o stupanju u štrajk donesena je nakon što je Zastupnički dom Parlamenta BiH dao podršku restriktivnom proračunu za 2012. godinu.

 

"Štrajk će biti organizovan korak po korak. Po pet dana rad će na sat obustavljati po 15 institucija, a ukoliko ne bude nikakvih pomaka, onda ćemo stupiti u generalni štrajk i tek nakon toga krenuti u masovna okupljanja i izaći na ulice", ponovio je Bilić.

 

On je podsjetio da je odluka o stupanju u štrajk donesena nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH dao podršku restriktivnom budžetu za 2012. godinu.

 

Bilić je ocijenio da su uštede u budžetu mogle da budu izvršene na mnogo bolji i kvalitetniji način.

 

On je rekao da će, ukoliko u međuvremenu ne bude pregovora između predstavnika Vijeća ministara BiH i Reprezentativnog sindikata, štrajk biti organizovan korak po korak.

 

Reprezentativni sindikat ima 30 sindikalnih organizacija, te oko 7.000 zaposlenih u institucijama BiH.

 

Prema ranijim najavama, u štrajk će, između ostalih, stupiti zaposleni u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA), Agenciji za istrage i zaštitu BiH(SIPA), Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, sudskoj i zavodskoj policiji, ministarstvima pravde, finansija, trgovine, odbrane, zajedničkih službi parlamenta BiH.

 

Član Štrajkačkog odbora Reprezentativnog sindikata Radenko Mirković ponovio je za Srnu da ovaj sindikat neće odustati od svojih zahtjeva da se otpočnu aktivnosti na potpisivanju opšteg i granskog kolektivnog ugovora.

 

Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je nedavno prijedlog budžeta institucija BiH od 950 miliona KM, kojim je predviđeno smanjenje plate za 4,5 posto, te naknade za topli obrok državnim službenicima.

Ponedeljak, 21. Maj 2012 u 13:44

Izvor: ftv, bhnews

Tagovi: strajk policijskih sluzbenika

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.