COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Preporučujemo/teatar: "Bio je lijep i sunčan dan"

Prva repriza se igra 18. maja 2012. na sceni Sarajevskog ratnog teatra u 20 sati

U četvrtak, 17. maja, 2012. na sceni Sarajevskog ratnog teatra u koprodukciji SARTR-a i Internacionalnog teatarskog festivala MESS a u okviru Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana - “Network for Participative Cultures of Remembrance”, premijerno je izvedena predstava „Bio je lijep i sunčan dan“ prema scenariju i u režiji Tanje Miletić-Oručević.

 

Predstava je nastala prema istoimenoj knjizi „2. maj 1992. – Bio je lijep i sunčan dan“, koja sadrži sjećanja građana i građanki Sarajeva na dan u kojem je počela najduža opsada u modernoj historiji ratovanja.

 

Objašnjavajući da je predstava dio jednog dramaturško-rediteljskog trenda dokumentarnog teatra, Dino Mustafić, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS je naglasio da je riječ o iznimno hrabroj predstavi koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 

„Mi pričamo priče građana Sarajeva, njihova lična iskustva u okviru kolektivnog sjećanja i zbog toga u predstavi igraju priče svih članova ekipe“, zaključila je Miletić-Oručević.

 

Govoreći o radu na predstavi članovi i članice ansambla su istakli da je bilo iznimno lično, potresno i emotivno iskustvo, ali da se kroz zajednički rad stvorila atmosfera solidarnosti i ljubavi kakva je vladala među građanima i građankama opkoljenog Sarajeva tokom opsade.

 

Zbog toga su svi istakli da ovu predstavu posvećuju herojima odbrane grada Sarajeva i svim kulturnim i teatarskim djelatnicima koji su svojim radom očuvali kulturno naslijeđe Sarajeva i Bosne i Hercegovine svih 1395 dana opsade.

 

U predstavi igraju: Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

 

Dramaturg predstave je Dubravka Zrnčić- Kulenović, scenograf i kostimograf Lejla Hodžić, a kompozitor i muzičar Nedim Zlatar.

 

Prva repriza se igra 18. maja 2012. na sceni Sarajevskog ratnog teatra u 20 sati.

Petak, 18. Maj 2012 u 12:15

Izvor: bh-news

Tagovi: "Bio je lijep i sunčan dan"

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.