BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Prezentirana fotodokumentacija žrtava

Još jedno potresno svjedočenje člana porodice žrtve monstruozne likvidacije Turkovićeve grupe obilježilo je suđenje zločinačkoj organizaciji, koja se osim ubistva, tereti i za međunarodnu trgovinu drogom, pljačku 2,5 miliona maraka iz Sarajevskog aerodroma te otimanje dionica fabrike čarapa 'Ključ'.

Na mjestu za svjedoke uplakana se pojavila Ajša Salkica, tetka Vernera Ajdarija, koja je došla iz Lucerna u Švicarskoj da bi dala svoj iskaz pred sudom.

 

Tužilac Oleg Čavka pitao je svjedokinju ko je njoj Verner Ajdari, a ona je kroz suze kazala da je on sin od njene sestre.

 

Ajša je zatražila maksimalne kazne za ubice njenog sestrića, a Turkovića je nazvala zločincem i ubicom.

 

Turković je kazao da Sud štiti Ajdarijeve ubice Seada Dumanjića i Isljama Kalendera nakon čega je izbačen iz sudnice.

 

"Pustili ste ubice Dumanjića i Kalendera. Dali ste im i platu od 1.200 eura", rekao je Turković prije nego što je udaljen iz sudnice.

 

Svoj nalaz i mišljenje je dao i Nermin Sarajlić, sudski vještak medicinske struke koji se opisao kakve su povrede zadobile žrtve Turkovićevog klana Mithat Mekić, Lusija Salas Kortez, Verner Ajadri, Mario Tolić te Rajko Milovanović Grga.

 

"Zajedničko za sve žrtve je da su pogođene hicem iz vatrenog oružja u glavu", dodao je doktor Sarajlić.

 

Sarajlić je prisustvovao ekshumaciji njihovih tijela te je obavio njihove obdukcije. Sudu je prezentirana i fotodokumentacija sa stravičnim fotografijama leševa.

 

Vještak je utvrdio da je Mekić usmrćen sa osam hitaca, od koji su ga dva pogodila u glavu, a ostali u grudni koš, dok je Salas Cortes pogođena sa pet hitaca, od kojih je jedan pogodio u glavu, a četiri u grudni koš.

 

Za fetus koji je Salas Cortes nosila, Sarajlić je kazao da je bio približno star tri do četiri mjeseca.

 

Sarajlić je nadalje za Ajdarija rekao da je pogođen sa četiri hica, od čega su tri smrtonosna bila u grudni koš, te je ostavio mogućnost da je naknadno pogođen u glavu, dok je kod Tolića obdukcijom konstatirana rana na glavi i okrznuće. Milovanović je, kako je Sarajlić naveo u svom nalazu, pogođen u potiljak.

 

"Tolićevo tijelo je bilo nekompletno. Zbog plitke grobnice pretpostavljam da su životinje odnijele neke kosti, koje su naknadno pronađene i za koje je utvrđeno da pripadaju Toliću, a na njima su uočeni ugrizi. Tolićevo tijelo u grobnici je bilo ispod Ajdarijevog, koje je svojim najvećim dijelom bilo u vreći za spavanje", istakao je doktor Sarajlić, te dodao da je u grobnici nađen Tolićev lanac, te Ajdarijeva saobraćajna dozvola i tri mobitela.

 

Svoj iskaz na sudu dala je i Amra Hadžismajlović, ginekologinja privatne ordinacije "Klarus", koja je utvrdila trudnoću Salas Kortez.

 

Inžinjer molekularne biologije Rijada Konjhodžić, koji se pojavio kao vještak, potvrdio je poklapanja DNK profila Turkovićevih žrtava sa uzorcima uzetih od članova njihovih porodica. Tako da su na taj način potvrđeni njihovi identiteti.

 

Svjedočila je i bivša djevojka Fadila Aljovića, člana Turkovićeve zločinačke organizacije Esmeralda Bećirović, koja je kazala da joj Aljović sada samo poznanik, a do momenta kad je uhapšen bio joj je momak. Između ostalog Esmeralda je prepoznala u istrazi Hajrudina Memovića, koji se družio sa Aljovićem.

 

Nastavak suđenja Turkoviću i ostalima zakazan je za 24. maj.

Četvrtak, 17. Maj 2012 u 16:42

Izvor: ftv, bhnews

Tagovi: Zijad Turković, verner ajdari Ajsa Salkica

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.