ZANIMLJIVOSTI

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Ni dvije planete nam uskoro neće biti dovoljne

WWF, jedna od najuglednijih organizacija za zaštitu prirode, upozorava da je zbog konstantnog rasta potrošnje prirodnih resursa i ljudske populacije pritisak na planetu i biološku raznolikost sve veći, te da nam, ako se ovako nastavi, ni dvije planete uskoro neće biti dovoljne.

"Izvještaj o stanju planete" WWF-a mjeri promjene u zdravlju ekosistema Zemlje, a navodi da globalni indeksa života "pada" već 40 godina.

 

Najviše su pogođena tropska područja, gdje je biokapacitet u zadnjim desetljećima pao čak za 60 posto!

 

Kako se globalni indeks života smanjuje, tako se druga važna vrijednost - ljudski "ekološki otisak" - povećava.

 

Ljudi od planete zahtijevaju sve više, a resursi koje planeta pruža sve su manji.

 

U izvještaju se ističe uticaj urbanizacije: do 2050. godine dva od tri čovjeka živjeće u gradu i biće potrebno reorganizovati i optimizovati korištenje prirodnih resursa.

 

Ocjenjuje se da rješenja leže u aktivnostima poput smanjenja količine otpada, pametnijeg upravljanja vodama i korištenju obnovljivih izvora energije, poput vjetra i sunčeve svjetlosti.

 

Istaknuta je razlika među bogatim i siromašnim zemljama. Zemlje sa visokim prihodima imaju u prosjeku tri puta veći "ekološki otisak" od srednje razvijenih zemalja te čak do pet puta veći od siromašnih zemlja.

 

"Top 10" zemalja sa najvećim ekološkim otiskom po osobi su: Katar, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Danska, Sjedinjene Američke Države, Belgija, Australija, Kanada, Holandija i Irska.

 

Prema globalnom Indeksu života, najveći pad biološke različitosti od 1970. godine do danas zabilježen je upravo u zemljama sa nižim dohotkom.

 

Izvještaj otkriva da i BiH troši više prirodnih resursa nego što joj je dostupno. U poređenju sa BiH, Hrvatska ima mnogo veći "ekološki otisak", a Srbija niži, iako je i on prevelik za Zemljinu održivost.

Srijeda, 16. Maj 2012 u 15:33

Izvor: nezavisne, srna, bhnews

Tagovi: Zemlja, zagađenje, opasnost

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.