REGIJA I SVIJET

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Ratko Mladić u sudnici prijetio žrtvama klanjem

Ratni komandatant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić prijetio je u sudnici Haškog tribunala preživjelim majkama Srebrenice i logorašima koji iz posebne prostorije prate sudjenje.

Predsjednica udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić rekla je za agenciju Anadolija da se Mladić, nakon što su podignuti zastori, nekoliko puta okrenuo prema njima, pokazivao srednji prst i rukom prelazio preko prednjeg dijela vrata izražavajuži želju za klanjem.

 

"Na njegove prijetnje klanjem ja sam mu pokazala da on ima lisice i da 'svira klavir'. Svi smo burno reagovali. Sudija nas je zamolio da ne pridajemo važnost Mladićevim provokacijama, a njemu je zaprijetio da to više ne radi", rekla je Subašić dopisniku Anadolije.

 

Suđenje Ratku Mladiću, optuženom za genocid, počelo je danas pred Haškim sudom. On je na suđenje došao obučen u civilno odijelo. Prvog svjedoka protiv Mladića tužioci bi trebalo da izvedu 29. maja.

 

Tokom dokaznog postupka, optužba će u spis uvesti izjave 413 svjedoka, od kojih će se 148 pojaviti u sudnici.

 

Iskazi većine svjedoka, koji su već svjedočili pred Tribunalom, biće uvedeni u dokaze u pisanom obliku, a Mladićevi branioci Branko Lukić i Miodrag Stojanović će ih zatim unakrsno ispitivati. Sedam svjedoka iskaze će dati u haškoj sudnici.

 

Odbrana je ranije obavijestila sud da neće izložiti svoju uvodnu riječ sve dok tužilaštvo ne završi svoj dokazni postupak.

 

Proces u Hagu danas pratite predstavnici raznih udruženja žrtava iz BiH. Riječ o žrtvama zločinaca kojim je komandovao lično Mladić.

 

U uvodnoj riječi Haško tužilaštvo je istaklo da je prije dvije decenije rukovodstvo bosanskih Srba započelo napade na civile nesrpske nacionalnosti i da je njihov jedini grijeh bio što su bili druge nacionalnosti.

 

Svijet je, kako je istaknuto, šokiran gledao kako unutar Evrope stradaju cijela naselja i sela i provodi se genocid.

 

"Prije četiri dana bilo je tačno dvije decenije kako je Ratko Mladić posto komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, vojske koja je stvorena, barem imenom, tog dana. Tog istog dana Mladić je počeo da učestvuje u zločinačkom pohodu koji je već bio u toku. Istog dana je preuzeo odgovornost za sprovođenje, vojnom silom zločinačkog ciljeva etničkog čišćenja, velikog dijela Bosne. Istog dana on je počeo sa svojim direktnim učešćem u teškim zločinima", istaknuto je u uvodnoj riječi Tužilaštva.

 

"Časni sude, ono što se dogodilo ljudima Večića, ubistvo više od 150 muškaraca i prisilno uklanjanje njihovih porodica, je nešto što će se ponoviti. Mladić i njegove snage, tri godine kasnije kada su ubili ljude u Srebrenici, dobro su se obučili. Bili su stručnjaci u ubijanju nesrpskog stanovništva', rekao je tužitelj.

 

U uvodnoj riječi tužitelj je pomenuo masakr na tržnici "Markale" u Sarajevu.

 

"Prolaznici nisu znali ko je mrtav, ko je povrijeđen. Više od 30 je poginulo, više od 70 ljudi je ranjeno", rekao je.

 

Između ostalog pročitao je iskaz svjedokinje iz Foče, na čijem području je provođenja masovna kampanja silovanja.

 

"Ubili su mi majku i brata, a kasnije tog dana silovalo me je više od 50 vojnika. Nikome nisam gledala u oči, samo su ulazili i izlazili. Nakon toga odvedena sam u prostoriju u kojoj sam samo čupala kosu i govorila, šta nam ovo rade".

 

O opsadi Sarajeva Groomm je počeo govoriti konstatacijom da je taj grad bio ideal Jugoslavije, zbog suživota koji je decenijama bio svakodnevica grada.

 

"Mladić je pokazao svoju moć nad Sarajevom dvije sedmice nakon što je postao komandant glavnog štaba. To je bila kampanja masovnog granatiranja. Padala je granata za granatom sa ciljem da se gradom proširi panika", rekao je tužitelj.

 

Potom je u sudnici pušten snimak na kojem Mladić naređuje granatiranje Baščaršije.

 

"Blokirao sam Sarajevo sa sve četiri strane. Nema izlaza, to je mišolovka", citirao je tužitelj Ratka Mladića.

 

Teške optužbe

Tužilaštvo namjerava da dokaže da je Mladić učestvovao u zločinima čiji je cilj bilo protjerivanje Bošnjaka i Hrvata iz dijelova Bosne i Hercegovine pod kontrolom Srba.

 

Mladić je optužen za etničko čišćenje 1992. godine koje je u nekim opštinama dostiglo nivo genocida, za artiljerijske i snajperske napade čiji je rezultat više od 11.000 poginulih u Sarajevu, za korištenje pripadnika snaga Ujedinjenih nacija kao talaca i genocid u Srebrenici, gdje su 1995. jedinice VRS ubile gotovo 8.000 Bošnjaka.

 

Poslije 16 godina skrivanja, Mladić je prošle godine uhapšen u Srbiji.

 

Suđenje Mladiću će se dijelom odvijati istovremeno sa procesom protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, takođe optuženog za genocid.

Srijeda, 16. Maj 2012 u 12:51

Izvor: avaz, bhnews

Tagovi: suđenje, Ratko Mladić

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.