BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Sarajevo: Otvoren disciplinski centar za maloljetnike

Ovo je zvanično nova adresa Disciplinskog centra koji je dosada djelovao u unajmljenom objektu u Hotonju.

Rekonstruisani objekt Kantonalne javne ustanove „Disciplinski centar za maloljetnike” u ulici Jukićeva bb u sarajevskom naselju Bare danas su svečano otvorili premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Velida Memić i direktor ove ustanove Samir Suljagić.

 

Ovo je zvanično nova adresa Disciplinskog centra koji je dosada djelovao u unajmljenom objektu u Hotonju.

 

“Za kupovinu, sanaciju i adaptaciju objekta na novoj lokaciji Kanton Sarajevo je, putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, izdvojio više od 1.300,000,00 KM”, kazala je ministrica Memić naglasivši da su kapaciteti novotvorenog objekta povećani za pedeset posto, te da će u njemu moći boraviti 24 maloljetnika.

 

"Cilj nam je da kroz rad ove ustanove, kao i kroz koordinirane aktivnosti svih nadležnih ustanova u budućnosti bude što manje izrečenih disciplinskih mjera maloljetnicima, kao i da se smanji broj maloljetnika u sukobu sa zakonom", dodala je ministrica.

 

Prema riječima direktora Disciplinskog centra Samira Suljagića ovo je ustanova otvorenog tipa i raspolaže kapacitetima za smještaj 10 maloljetnika kojima je izrečena mjera poludnevnog boravka, te za 14 maloljetnika u cjelodnevnom boravku. Dodao je i da se nada da će navedeni kapaciteti biti dovoljni da prime maloljentike s područja KS, kao i da ova ustanova godišnje može zbrinuti približno 100 maloljetnika.

 

Kako je naveo direktor Suljagić, u prva četiri mjeseca ove godine u Disciplinski centar ,odlukama suda, je upućeno 37 maloljetnika starosti od 14 do 18 godina na izvršenje odgojne mjere, dok je 15 maloljetnih lica istog uzrasta u ustanovu upućeno iz službi za socijalni rad, škola ili od strane samih roditelja radi njihovog preventivnog tretmana.

 

"Sa njima će raditi socijalni radnik, psiholog i pedagog, odgajatelji kao i drugi stručni kadrovi organizirani u timove za rad s djecom", naveo je direktor Suljagić.

 

On je istakao da Centar ispunjava sve propisane međunarodne standarde za rad sa maloljetnicima , kao i njihov boravak ovdje. U sklopu objekta nalaze se prostorije za dnevni boravak i radno-okupacionu terapiju, učionica za obrazovne aktivnosti, kao i prostori za individualni i grupni rad, sportske aktivnosti, te administrativne poslove. Na prvom spratu nalazi se i prostor predviđen za botaničku baštu u kojoj će štićenici Disciplinskog centra razvijati kreativne i radne sposobnosti i navike.

 

Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić izjavio je kako je izgradnja ovog objekta od velikog značaja za Kanton Sarajevo i značajan iskorak u rješavanju problema maloljetničke delinkvencije.

 

Podsjetio je da je riječ o projektu započetom 2004. godine kada je Skupština KS osnovala ovu javnu ustanovu koja je potom, zahvaljujući zajedničkim i kontinuiranim aktivnostima prethodnih i aktuelne zakonodavne i izvršne vlasti Kantona Sarajevo, kao i uposlenika Centra, izrasla u kvalificiranu ustanovu za pružanje pomoći mladim ljudima koji imaju problema sa zakonom.

 

Svečanom otvaranju objekta prisustvovali su članovi Skupštine i Vlade KS, načelnici općina, te predstavnici KJU „Disciplinski centar za maloljetnike, kao i predstavnici Federalnog i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, federalnih i kantonalnih ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, Općinskog suda u Sarajevu i službi socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo.

Utorak, 15. Maj 2012 u 15:20

Izvor: bh-news

Tagovi: bare, disciplinski centar za maloljetnike

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.