BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Mrvice za građevince iz BiH na koridoru 5C

Od ukupno 485 miliona eura, koliko je aktuelna Vlada Federacije BiH 'naslijedila' od svojih prethodnika za izgradnju cestovnog koridora 5C, trenutno je angažirano 191 milion eura, dakle znatno manje od polovine raspoloživih kreditnih sredstava.

Veći je međutim problem to što je glavnina poslova na izgradnji autoceste pripala inozemnim građevinskim kompanijama: od ukupno šest aktivnih gradilišta na koridoru 5C, čija je ukupna vrijednost 191 milion eura, četiri vode inostrane kompanije s ugovorima vrijednim 144 miliona eura, a samo dva gradilišta vode domaće građevinske kompanije s ugovorenim poslovima u iznosu od 47 miliona eura.

 

Izgradnja četiri najskuplje dionice (Gorica-Bilješevo, Bilješevo-Kakanj, te dvije dionice na Sarajevskoj obilaznici) povjerena je stranim kompanijama, mahom iz Hrvatske i Slovenije, koje su glatko pobjeđivale na tenderima jer su, za razliku od konkurencije iz BiH, imale odgovarajuće reference, mahom stečene na izgradnji autocesta u svojim državama.

 

Po istoj logici i građevinske kompanije iz BiH trebale su izgradnju cestovnog koridora 5C iskoristiti za sticanje odgovarajućih graditeljskih referenci koje bi kasnije iskoristile u nastupu na ino tržištima.

 

Tim prije što građevinci iz BiH de facto grade sve dionice autoceste 5C, uključujući i najsloženije građevinske projekte, poput mostova, vijadukta i tunela, ali redovno kao podizvođači radova.

 

Za razliku od domaćih građevinaca koji rade doslovno sve poslove na svim gradilišima koridora 5C, inostrane građevinske tvrtke pojavljuju se isključivo u ulozi posrednika, odnosno u ulozi preprodavača poslova, na čemu ostvaruju golemu proviziju i stiču dodatne graditeljske reference.

 

Pravila su izdiktirali kreditori - EBRD i EIB, no odgovornost za ponižavajući tretman bh. građevinaca velikim dijelom snosi i državna politička elita BiH koja je s kreditorima pregovarala i pristala na nepovoljne uvjete.

Nedelja, 13. Maj 2012 u 08:10

Izvor: slobodna bosna, bhnews

Tagovi: koridor 5c, gradjevinar, vrijednost

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.