ZANIMLJIVOSTI

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Kraj svijeta? Ne ove godine

Najstariji majanski kalendar na svijetu pronađen je nedavno u maloj sobi u majanskim ruševinama Gvatemale i u njemu se uopšte ne pominje propast svijeta krajem ove godine, saopštili su arheolozi.

Na zidovima sobe u ruševinama Ksultuna arheolozi su pronašli 1.200 godina stare astronomske podatke i kalendar koji su pisali kraljevski pisari u pokušaju da pronađu "harmoniju između nebeskih događaja i svetih rituala", navodi se u studiji objavljenoj u listu "Science".

 

Hijeroglifi na zidovima datiraju iz devetog vijeka što ih čini stotinama godina mlađim od do sada poznatih kalendara u Majanskim kodeksima koji su iz perioda 1300. do 1521. godine. Neki predstavljaju solarni kalendar, drugi ciklus Venere od 584 dana i ciklus Mjeseca od 780 dana, kaže vođa tima, arheolog William Saturno sa Univerziteta Boston.

 

Stručnjaci upozoravaju da nema nikakvih naznaka u kalendaru da će do kraja svijeta doći, odnosno kalkulacije pronađene u sobici navode na zaključak da će svijet postojati i posle 2012.

 

"Prvi put možemo da vidimo šta su na zidovima, kao na tabli, pisali pisari čiji je posao bio da budu zvanični arhivari majanskog društva. Drevne Maje predvidjele su da će svijet preživjeti i da će 7.000 godina od danas stvari biti iste", rekao je Saturno.

 

"Zašto bi pisali ove silne brojke ako su znali da će svijet nestati krajem ove godine", pita stručnjak za majansku astronomiju Anthony Avenie sa Univerziteta Hamilton u Njujorku. Sve što se završava 2012. je jedan od ciklusa kalendara, kaže Avenie.

 

Soba je dio većeg kompleksa majanskih ruševina u prašumama Ksultuna na sjeveroistoku Gvatemale. Na zidovima se nalaze i potreti kralja koji sjedi i drugih figura, ali je očigledno da one nisu povezane sa astronomskim računanjima, kažu naučnici.

 

Arheolozi kažu da su crteži po zidovima među prvim primjerima majanske umjetnosti u enterijeru.

 

Na jednom od zidova nalazi se kalendar sa mjesečevim mijenama koji pokriva period od oko 13 godina. Istraživači smatraju da je kalendar korišten kako bi se imalo u vidu koje božanstvo u određenom trenutku "nadgleda" mjesec.

 

Avenie objašnjava da je kalendar omogućavao pisarima da predvide kada će biti pun mjesec godinama unaprijed. Takvi kalendari bili su srce majanske astrologije i rituala i korišteni su za savjetovanje kraljeva o odlasku u rat ili žetvi, rekao je on.

 

"Ovdje vidite astronomiju koju pokreće religija", rekao je Avenie.

 

Na susjednim zidovima nalaze se brojevi koji indiciraju četiri prolaska vremena. Za sada nije jasno šta bi oni trebalo da predstavljaju budući da su pisari koristili zidove kao tablu na kojoj su bilježili najčešće korištene formule ili proračune.

 

Arheolozi, međutim, vjeruju da je reč o kombinaciji kalkulacija i određenih astronomskih događaja kao što su kretanje Marsa, Venere ili mjeseca.

 

Ksultun, koji se prostire na površini od 31 kvadratnog kilometra bio je grad u kome su živjele na desetine hiljada ljudi. Grad je otkriven prije oko 100 godina, ali je kuća u kojoj se nalazi kalendar prvi put primijećena 2010. godine.

Nedelja, 13. Maj 2012 u 08:05

Izvor: slobodna bosna, bhnews

Tagovi: smak svijeta, kalendar maja

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.