ZANIMLJIVOSTI

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Mogu li žene i muškarci biti samo prijatelji?

Novo istraživanje sugerše da mogu, premda muškarci osjećaju veću privlačnost prema svojim prijateljicama, za razliku od žena koje puno rjeđe privlače njihovi prijatelji.

Sudeći prema rezultatima nedavnog istraživanja, muškarci su seksualno više zainteresirani za svoje prijateljice nego što oni njih privlače. Isto tako, muškarci su često skloni precjenjivanju romantičnih osjećaja svojih prijateljica vezanih za njih.

 

U većini slučajeva, osjećanje seksualne privlačnosti u odnosu prijateljstva je nepoželjno te predstavlja teret.

 

'Smatram kako muškarci i žene žele biti prijatelji i žele njegovati prijateljski platonski odnos, no podaci koje smo skupili istraživanjem pokazuju kako osjećanje seksualne privlačnosti može ometati prijateljski odnos', kaže psihologinja April Bleske-Rechek i voditeljica istraživanja na Sveučilištu Wisconsin.

 

April Bleske-Rechek i njezin tim u svom istraživanju željeli su proučiti kako se heteroseksualne osobe suprotnoga pola u prijateljskim odnosima nose s pitanjima međusobne privlačnosti.

 

U istraživanju je učestvovalo 88 prijateljskih parova, a konačni rezultati pokazali su kako su upravo muškarci ti koji osjećaju veću privlačnost prema svojim prijateljicama, za razliku od žena koje puno rjeđe privlače njihovi prijatelji.

 

'Muškarci puno češće krivo procjenjuju žene te unaprijed zaključuju kako njihove prijateljice osjećaju istu seksualnu privlačnost prema njima', kaže April Bleske-Rechek.

 

Naučnici su istraživanjem takođe zaključili kako na osjećanje seksualne privlačnosti prema prijateljima i prijateljicama ne utiče to nalazi li se osoba u vezi ili je slobodna.

 

'Rezultate ovoga istraživanja ne bi trebalo tumačiti kao da muškarci i žene ne mogu biti prijatelji, no činjenica je da smo morali prevladati evolucijsku povijest kako bi prijateljstvo sa suprotnim polom moglo biti moguće. Moderno okruženje oko nas se tako brzo mijenja te danas imamo nove mogućnosti da gradimo različite odnose sa suprotnim polom, što ranije bio slučaj', kaže April Bleske-Rechek.

Četvrtak, 10. Maj 2012 u 13:31

Izvor: tportal. bhnews

Tagovi: zena, muskarac, Prijatelji

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.