PISAĆI STOL

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

U BiH se oko 2.500 osoba liječi programom hronične dijalize

Svjetski Dan bubrega je 8. maj.

U BiH je u protekle dvije godine izvrsena samo po jedna kadaverična transplatacija bubrega, jetre i rožnjače, u Sarajevu i Tuzli, iako se u BiH oko 2.500 osoba liječi programom hronične dijalize.

 

Čak 70 posto organa koje treba transplatirati, čine bubrezi.

 

BiH ima stručnjake, nefrologe i urologe, ali nema ni približno dovoljan broj obavljenih kadaveričnih transplantacija, kako bi postala članica Eurotransplanta, kontinentalne mreže za donaciju organa.

 

Kao i u mnogim drugim područjima, BiH i u oblasti transplantacije organa ne zadovoljava standarde koje nameće Evropa. U zemljama članicama Eurotransplanta živi oko 125 miliona ljudi, koji se povezuju na najbolji mogući način sa donorima i primaocima.

 

Međutim, u BiH propise o transplantaciji organa imaju entiteti, ali ne i država, oko čega ne moze da se nađe zajednički jezik.

 

Za razliku od zemalja u regionu, gdje se liste čekanja smanjuju, naši dijalizni centri su prepuni i rade u četiri smjene, a broj pacijenata koji čekaju transplantaciju se povećava.

 

Čitav transplantacioni program u BiH baziran je na entuzijazmu ljekara i drugog osoblja.

Naime, problem predstavlja neizvršavanje obaveza koje nameću entitetski zakoni o transplantaciji, ali i birokratske barijere unutar BiH koje sprečavaju napredak u ovoj oblasti.

 

Samo na posljednjih pet operacija transplantacije koštane srži potrošeno je 2,8 miliona eura, koje su otišle van naših granica.

 

U BiH je nužno što prije srušiti predrasude naročito kad je riječ o vjerskim aspektima, prema kojima donor ne treba biti niko ko nije u srodstvu.

 

Činjenica je da transplantacija spašava živote, a ono što je potrebno u BiH hitno uraditi jeste podići svijesti o doniranju organa nakon smrti i zakonski regulisati ovu oblast. Apsurd je što u BiH, iako se donor za zivota izjasni da želi da da svoje organe nakon smrti, nije moguće izvesti transplantaciju ako se nema i saglasnost porodice.

 

Bolest ne bira, dokazano je to mnogo puta. Dokazuje to i činjenica da je i novinar Nisvet Džanko, obolio je od ciroze jetre i da mu život zavisi jedino i samo o transplantaciji. Spas za čovjeka koji je proslavio crveno-crnu kariranu košulju je u Italiji, ne u svojoj zemlji.

Utorak, 08. Maj 2012 u 19:42

Izvor: bh news

Tagovi: svjetski dan bubrega, dijaliza, transplantacija, kadaverična

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 1 } DODAJ KOMENTAR
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.