REGIJA I SVIJET

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Amerikanci sve ovisniji o tabletama protiv bolova

Ovisnost o lijekovima protiv bolova postaje sve veći javnozdravstveni problem u SAD-u jer više od 70 posto osoba koje ih zloupotrebljavaju do njih dolaze posredstvom prijatelja ili članova porodica i to najčešće uz njihovo znanje, pokazalo je istraživanje koje je provela američka vlada.

Ovisnost o lijekovima protiv bolova danas je u SAD-u odgovorna za više slučajeva predoziranja sa smrtnim ishodom od kokaina i heroina zajedno.

 

"To je jedna od najvećih ovisničkih prijetnji s kojima smo ikad bili suočeni", upozorio je u povodu objave tih podataka voditelj američke uprave za nadzor lijekova Michele Leonhart.

 

Istraživanje ovisnosti o analgeticima dio je stalnog praćenja zdravstvenog stanja i navika 70 hiljada Amerikanaca starijih od 12 godina i ukazuje na rastući zdravstveni i sigurnosni problem.

 

Procjenjuje se da sedam miliona Amerikanaca zloupotrebljava lijekove protiv bolova i lijekovi koji se izdaju na recept odgovorni su za 75 posto svih smrti od predoziranja prema saveznom američkom uredu za kontrolu i prevenciju bolesti. Istraživanje je pokazalo da su za tri od svake četiri smrti od predoziranja lijekovima odgovorni analgetici koji sadrže opijate.

 

Činjenica da je kućna apoteka najveći krivac za zloupoterbu analgetika stavlja pred američke vlasti izazov da educiraju korisnike analgetika kako da ih se riješe na odgovarajući način kad im više ne trebaju kako ne bi pali u pogrešne ruke.

 

Istraživanje pokazuje da je 55 posto osoba koje zloupotrebljavaju analgetike do njih došlo besplatno u krugu porodice ili prijatelja dok ih je 11 posto te lijekove kupilo od istih izvora, a pet posto ih je ukralo. Oslanjanje na prijatelje i obitelj kao izvor lijekova najčešće je među novim i povremenim korisnicima.

 

Među hroničnim ovisnicima o analgeticima 25 posto ih je dobilo od svog doktora.

Utorak, 08. Maj 2012 u 12:52

Izvor: nacional, bhnews

Tagovi: Amerikanci, tablete protiv bolova, ovisnost, zavisnost

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.