BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Niko neće u pastire za 700 maraka

Među 543.000 zvanično nezaposlenih u BiH gotovo je nemoguće pronaći radnike koji će čuvajući ovce zarađivati do 700 maraka mjesečno.

Tvrde to vlasnici stada, koji kažu da uz tu platu, koja je 118 KM niža od prosječne u BiH, potencijalnim pastirima nude i hranu, piće, smještaj, odjeću i cigarete.

 

Treba znati da su u BiH, prema zvaničnoj statistici, znatno manje plaćeni zaposleni u ribarstvu, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, trgovini, ugostiteljstvu i mnogim drugim djelatnostima.

Vlasnicima ovaca, kažu, nije jasno to što u državi u kojoj se povećava broj građana koji gladuju, niko neće da čuva ovce.

 

Da paradoks bude još veći, dok u BiH ogromna većina nezaposlenih bježi od sela, u bogatoj Italiji raste broj mladih ljudi koji se odlučuju da budu pastiri.

 

"Ma, neće niko kod nas da radi ovaj posao. Ovdje čobane plaćaju između 500 i 700 maraka, a pored toga, za njih je obezbijeđena i hrana, smještaj, sve... Mladi bi radili nešto drugo, a za stadom neće da idu", žali se Željko Marić, ovčar iz mjesta Petrovo Polje.

 

Sa istim problemima susreću se i vlasnici stada sa Manjače. Ljubomir Kočić trenutno ima oko 1.500 ovaca i oko 1.000 jagnjadi. Kaže da svaki put kada hoće da zaposli pastira, potraga bude mukotrpna.

 

Vlasnicima ovaca, kažu, nije jasno to što u državi u kojoj se povećava broj građana koji gladuju, niko neće da čuva ovce

 

"Čobana je izuzetno teško naći. Ja imam jednog, a osim njega, nomade mi još sinovi. Mladi danas traže posao, a žele da ga ne nađu. Neće, brate, da rade. Ja pastira zimi plaćam 500 maraka, ali to nije sve. On nema više nikakvih troškova. Plaćena mu je hrana, piće, cigarete, odjeća, prenoćište, ma sve. Ali, eto, u ovoj zemlji, u kojoj svi pričaju o krizi, niko neće da radi ovaj posao", žali se Kočić.

 

Dok u BiH gotovo niko neće da radi na planini, okružen svježim vazduhom, mladi Italijani masovno zovu vlasnike ovaca i raspituju se za radno mjesto.

 

Iako je obično rezervisana za starije ljude, ova profesija je nedavno privukla 3.000 mladih Italijana, saopštilo je tijelo "Koldireti", koje djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede Italije. Davide Bortoluci (25) ima zvanje tehničara, ali kako nije mogao da nađe posao, sada čuva stado od 400 ovaca u Dolomitima, na sjeveru Italije.

 

"Sretan sam odlukom koju sam donio. Počeo sam tako što sam pratio druge pastire i učio od njih", ističe Bortoluci.

Utorak, 08. Maj 2012 u 12:35

Izvor: nezavisne, bhnews

Tagovi: čoban, pastir, ovce

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.