BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Dragan Čović oslobođen optužbi

Sudija Jasenko Ružić je u obrazloženju presude naveo kako Tužilaštvo nije uspjelo dokazati Čovićevu krivicu

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu Dragan Čović oslobođen je optužbi za zloupotrebu položaja.

 

Optužnica lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića je teretila za zloupotrebu položaja jer je 2000. godine kao nekadašnji ministar finansija FBiH prekoračio ovlaštenja i potpisao akt kojim je preduzeću Lijanović iz Širokog Brijega pribavio korist u vidu neplaćanja posebnih taksi, čime je budžet Federacije ošećen za oko 2 miliona maraka.

 

Sudija Jasenko Ružić je u obrazloženju presude naveo kako Tužilaštvo nije uspjelo dokazati Čovićevu krivicu, javlja Federalna.ba.

 

"Tužilaštvo je, u vezi sa spornim mišljenjem, ponudilo dokument sa faksimilom potpisa Dragana Čovića, za koji je grafolog kazao da uopće nije dokaz da je Čović potpisao taj dokument, te da faksimil inače u pravnom prometu ne može biti prihvaćen kao dokaz.

 

Osim toga, Čović ima alibi prema kojem je u danima kad je sporni dokument nastao, on bio u Zagrebu, što znači da nije ni mogao potpisati taj akt", kazao je Ružić.

 

"Također, čak i da je Čović donio takav dokument, to mišljenje ne bi bilo obavezujuće za Carinsku upravu koja djeluje kao autonomna cjelina i nije dužna provoditi odluke Ministarstva finansija FBiH", dodao je sudija Ružić.

 

Suđenje Čoviću na Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je 1. decembra prošle godine nakon što se Sud BiH u drugostepenom postupku u vezi sa spomenutim optužbama proglasio nenadležnim, a predmet ustupio pravosuđu Kantona Sarajevo na rješavanje.

Ponedeljak, 07. Maj 2012 u 13:28

Izvor: ftv, bhnews

Tagovi: presuda, dragan čović, oslobođen optužbi

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 1 } DODAJ KOMENTAR
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.