BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

SDP: Srebrenica se zloupotrebljava u dnevno političke svrhe

Iz SDP-a poručuju da u zloopotrebi prednjači SDA koja, kada se govori o poslijeratnom periodu, snosi najveću odgovornost za situaciju u kojoj se trenutno nalaze Srebreničani i Srebrenica.

„Srebrenica za Socijaldemokratsku partiju BiH predstavlja najveći simbol stradanja, mjesto gdje je učinjen genocid nad nedužnim narodom i upravo zbog toga što smo svjesni šta predstavlja ovaj grad, smatramo da se pitanje Srebrenice konačno mora prestati zloupotrebljavati u dnevno političke svrhe, kao i u svrhu stranačke i personalne promocije“, navodi se u saopštenju ove partije.

 

Iz SDP-a poručuju da u zloupotrebi prednjači SDA koja, kada se govori o poslijeratnom periodu, snosi najveću odgovornost za situaciju u kojoj se trenutno nalaze Srebreničani i Srebrenica.

 

„Poznato je da je upravo ta stranka svih ovih godina bila ključni politički faktor u Srebrenici, opštini koja je i pored velikih donacija iz godine u godinu bivala sve siromašnija i besperspektivnija, a čiji su građani zbog toga donosili odluku da svoj život organizuju u drugim mjestima, u glavnom u Federaciji BiH. Te aktivnosti su vrlo često bile ohrabrivane, a u određenim slučajevima i organizovane, upravo od strane ljudi iz SDA kojima su tada bili važniji glasovi Srebreničana u nekim općinama u FBiH nego u samoj Srebrenici. Danas vidimo posljedice takve politike.

 

U prilog tome govori i činjenica da najistaknutiji politički kadrovi SDA sa područja Srebrenice, kao i njihove porodice, godinama ne žive u Srebrenici, kao ni na području RS-a, ali ih to ne sprječava da vrlo često na tragediji Srebrenice skupljaju jeftine političke poene, šaljući "patriotske" poruke iz svojih domova u Sarajevu, Tuzli i drugim gradovima. Time zapravo pokazuju da je Srebrenica za njih samo alat za političku manipulaciju i lični prosperitet“, navodi se.

 

Iz ove partije poručuju da zahtjev za prolongiranje izbora u Srebrenici, najava bojkota izbora, kao i zahtjev za posebnim statusom Srebrenice samo nekoliko dana pred zakazivanje lokalnih izbora predstavlja najnovije političko manipulisanje Srebrenicom od strane SDA, sa krajnjom namjerom da, koliko god je to moguće, prikriju svoju ogromnu odgovornost za poslijeratno uništavanje Srebrenice i Srebreničana.

 

„Ipak, vrhunac licemjerja predstavlja poziv SDA da se, ovoga puta zbog pitanja Srebrenice, blokira usvajanje budžeta države Bosne i Hercegovine. U nedostatku drugih argumenata koristiti Srebrenicu za obaranje državnog budžeta je u najmanju ruku degutantno. Neusvajanje budžeta predstavljalo bi težak udarac za Bosnu i Hercegovinu i teško bi uopšte bilo predvidjeti posljedice za Institucije BiH i državu u cjelini koje bi mogle nastati zbog još jedne godine bez budžeta. S druge strane, SDP ističe da ima puno razumjevanje za stav SBB-a i SBiH u vezi neprihvatanja budžeta Bosne i Hercegovine, budući da se radi o opozicionim strankama koje imaju puno pravo na takvu vrstu kritike“, navodi se u saopštenju.

 

SDP ističe svoju podršku Srebreničanima koji se iz Srebrenice politički bore za ovu lokalnu zajednicu i nudi im svu svoju pomoć u toj borbi. Istovremeno su pozvali sve one koji smatraju da na taj način mogu i žele pomoći, da za svoje mjesto prebivališta izaberu Srebrenicu.

 

SDP ističe i svoju spremnost za zajedničkim apelom sa svim drugim strankama, ali i individualno šalje poziv institucijama Međunarodne zajednice da još jednom razmotre mogućnost svog uključenja u rješenje pitanja izbora u Srebrenici time što bi pomogli da se i ovi izbori održe prema pravilima koja su važila 2008. godine.

Subota, 05. Maj 2012 u 17:41

Izvor: bh-news

Tagovi: srebrenica, sdp, sda

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.