BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Presuda Draganu Čoviću u ponedjeljak

Završnim riječima strana u postupku (optužbe i odbrane) u petak je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) okončano suđenje Draganu Čoviću, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti iz 2000. godine, dok je bio na funkciji ministra finansija FBiH.

Izricanje presude u ovom predmetu zakazano je za ponedjeljak, 7. maja.

 

Prije završnih riječi, zastupnik optužbe, kantonalni tužitelj Aziz Jahjaefendić pročitao je izmjenjenu optužnicu koja Čovića tereti da je u svojstvu federalnog ministra finansija prekoračio granice službenog ovlaštenja u namjeri da preduzeću "Lijanovići d.o.o." Široki Brijeg i MI "Lijanovići" d.o.o pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih taksi (prelevmana) na mašinski iskošteno meso peradi.

 

 

Čović je, kako se u optužnici navodi, 23. juna 2000. godine donio akt kojim je neovlašteno dao Carinskoj upravi FBiH obavezujuće mišljenje da se na mašinski iskošteno pileće i pureće meso i kožice namijenjene za proizvodnju ne primjenjuju odredbe Odluke o određivanju proizvoda za koje se pri njihovom uvozu plaća posebna taksa.

 

Time je, prema optužnici, pribavljena korist za preduzeća Lijanovića u ukupnom iznosu od 1.856.878 KM, a na štetu budžeta Federacije BiH i indirektno budžeta BiH.

 

Tužitelj Jahjaefendić u završnoj riječi elaborirao je iskaze svjedoka i vještaka saslušanih tokom dokaznog postupka, navodeći da izvedeni dokazi potvrđuju činjenični supstrat optužnice te da Tužiteljstvo smatra da je optuženi počinio krivično djelo za koje se tereti, kao i da je to učinio s predumišljajem.

 

Predložio je da se optuženi oglasi krivim i osudi u skladu sa zakonom, te da se pri odmjeravanju sankcije uzmu u obzir olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

 

Branitelj optuženog, advokat Zdravko Rajić ustvrdio je, međutim, da cijeli postupak obiluje brojnim propustima, navodeći da se optužnica temelji na nezakonitom dokazima, te da nad dokazima u ovom predmetu nije uspostavljena sudska kontrola, što je, kako dalje navodi, dovelo do selekcije i manipulacije dokazima.

 

Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je nakon što se Sud BiH u drugostepenom postupku u vezi sa spomenutim optužbama proglasio nenadležnim, a predmet ustupio pravosuđu Kantona Sarajevo na rješavanje.

 

Suđenje Čoviću okončano je nakon petomjesečnog postupka vođenog u KSS-u, a počelo je 1. decembra prošle godine.

Subota, 05. Maj 2012 u 07:29

Izvor: mojportal, fena, bhnews

Tagovi: presuda, suđenje, dragan čović, lijanovici

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.