BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Presuda Draganu Čoviću u ponedjeljak

Završnim riječima strana u postupku (optužbe i odbrane) u petak je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) okončano suđenje Draganu Čoviću, optuženom za zloupotrebu položaja ili ovlasti iz 2000. godine, dok je bio na funkciji ministra finansija FBiH.

Suđenje Čoviću okončano je nakon petomjesečnog postupka

Izricanje presude u ovom predmetu zakazano je za ponedjeljak, 7. maja.

 

Prije završnih riječi, zastupnik optužbe, kantonalni tužitelj Aziz Jahjaefendić pročitao je izmjenjenu optužnicu koja Čovića tereti da je u svojstvu federalnog ministra finansija prekoračio granice službenog ovlaštenja u namjeri da preduzeću "Lijanovići d.o.o." Široki Brijeg i MI "Lijanovići" d.o.o pribavi korist u vidu neplaćanja posebnih taksi (prelevmana) na mašinski iskošteno meso peradi.

 

 

Čović je, kako se u optužnici navodi, 23. juna 2000. godine donio akt kojim je neovlašteno dao Carinskoj upravi FBiH obavezujuće mišljenje da se na mašinski iskošteno pileće i pureće meso i kožice namijenjene za proizvodnju ne primjenjuju odredbe Odluke o određivanju proizvoda za koje se pri njihovom uvozu plaća posebna taksa.

 

Time je, prema optužnici, pribavljena korist za preduzeća Lijanovića u ukupnom iznosu od 1.856.878 KM, a na štetu budžeta Federacije BiH i indirektno budžeta BiH.

 

Tužitelj Jahjaefendić u završnoj riječi elaborirao je iskaze svjedoka i vještaka saslušanih tokom dokaznog postupka, navodeći da izvedeni dokazi potvrđuju činjenični supstrat optužnice te da Tužiteljstvo smatra da je optuženi počinio krivično djelo za koje se tereti, kao i da je to učinio s predumišljajem.

 

Predložio je da se optuženi oglasi krivim i osudi u skladu sa zakonom, te da se pri odmjeravanju sankcije uzmu u obzir olakšavajuće i otežavajuće okolnosti.

 

Branitelj optuženog, advokat Zdravko Rajić ustvrdio je, međutim, da cijeli postupak obiluje brojnim propustima, navodeći da se optužnica temelji na nezakonitom dokazima, te da nad dokazima u ovom predmetu nije uspostavljena sudska kontrola, što je, kako dalje navodi, dovelo do selekcije i manipulacije dokazima.

 

Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je nakon što se Sud BiH u drugostepenom postupku u vezi sa spomenutim optužbama proglasio nenadležnim, a predmet ustupio pravosuđu Kantona Sarajevo na rješavanje.

 

Suđenje Čoviću okončano je nakon petomjesečnog postupka vođenog u KSS-u, a počelo je 1. decembra prošle godine.

Subota, 05. Maj 2012 u 07:29

Izvor: mojportal, fena, bhnews

Tagovi: presuda, suđenje, dragan čović, lijanovici

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.