REGIJA I SVIJET

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Vesna Pešić: Velika je greška što smo rasturili Jugoslaviju

'Zašto bi se Srbi i Hrvati nešto specijalno tukli? Imamo isti jezik, razumijemo se. Bili bi malo jači. Mi sad ništa ne možemo, nerazvijeni, mali, nemamo tržište, ništa', rekla je Vesna Pešić, intelektualka koja je desetljećima bila saučesnik prijelomnih događaja u regiji.

Vesna Pešić se borila za ljudska prava i slobode od osamdesetih, bila je osnivačica Helsinškog odbora za ljudska prava (1985), učestvovala je u osnivanju UJDI (Udruženje u jugoslovensku demokratsku inicijativu) koji je pokušao spriječiti ratove tako što bi se održali prvi demokratski izbori za jugoslovenski parlament.

 

Odupirala se usponu Slobodana Miloševića otpočetka, a 1991. godine i formiranjem Centra za antiratnu akciju.


Rame uz rame s Đinđićem

 

Stajala je rame uz rame sa Zoranom Đinđićem, dok je koalicija Zajedno tri mjeseca protestovala protiv izborne krađe koju je priredio Miloševićev režim 1996. godine, kada je bio prinuđen da vrati pokradene glasove u u oko 70 opština i gradova.

 

Bila je ambasadorka u Meksiku u prvoj polovini dvijehiljaditih. Pridružila se Čedomiru Jovanoviću u antinacionalističkom LDP-u, koju napušta 2011. i postaje nezavisnom poslanicom u Narodnoj skupštini Srbije.

 

Vesna Pešić je danas razočarana demokratijom u Srbiji, premda je sačuvala živahan duh.

Napuštanjem LDP, prije godinu dana, povukla se iz partijske politike, nije se više kandidovala, odbila je partijski angažman, ali ne odustaje od političke borbe.

 

Evo kako gleda na politički spektakl koji se ove nedjelje prikazuje u Srbiji pred izbore:

 

“Srbija je u jedinstvenoj prilici da napravi korjenite promjene - kroz lokalne, parlamentarne i predsjedničke izbore koji se događaju simultano u nedelju. Ali, opet, čini mi se da ima puno apatije i da je vrlo jaka ova inicijativa za "beijle listiće", odnosno poništenje izbornih listića.

 

Ako vi to vidite, koja ne živite ovde, ona možete misliti što ja vidim. To je tačno, ovdje nema nikakve ponude, nema odgovora na pitanje koje bi sebi čovek postavio pred izbore - ni što s Kosovom, ni s Evropskom unijom, ekonomijom, prezaduženošću, obrazovanjem, nezaposlenošću koja je 25 posto...

Ovo što gledamo je jedna nerealna kampanja, a ljudi, lideri koji se pokazuju, ne uživaju nikakvo povjerenje građana.

Pogledala sam danas u novinama istraživanje da je osam najrelevantnijih stranaka na ljestvici od 1 do 5 dobile ukupnu ocjenu 2,2. Strašno nisko. Povjerenje u institucije, vladu, parlament i sudstvo se kreće između 5 i 10 posto. Ni individualni političari ne stoje mnogo bolje, na primjer, Boris Tadić uživa povjerenje svega 20 posto građana, što je maksimum, drugi imaju i manje od toga", rekla je Pešić.

Petak, 04. Maj 2012 u 22:03

Izvor: nezavisne, bh news

Tagovi: vesna pešić

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.