REGIJA I SVIJET

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Prije 32 godine: Umro je drug Tito

'Umro je drug Tito… To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.'

Na današnji dan prije tačno 32 godine umro je Josip Broz Tito. Lider Jugoslavije umro je u bolnici u Ljubljani u 15:05 sati.

 

U trenutku kada je objavljena vijest igrala se velika utakmica između Hajduka i Crvene zvezde. Prekinuta je nakon što je Miodrag Živković drhtavim glasom na vijestima saopštio:

 

"Umro je drug Tito… To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije."

 

Josip Broz Tito sahranjen je u „Kući cvijeća“ na Dedinju u Beogradu 8. maja, a na njegovom posljednjem ispraćaju prisustvovalo je 209 delegacija iz 127 zemalja i oko 700. 000 ljudi.

 

Tito se na čelu Jugoslavije nalazio punih 35 godina, a njegov jedini cilj je bio pomirenje nezavisnosti Jugoslavije te ravnopravnost među njenim nacijama.

 

Iz živopisne biografije treba izdvojiti zarobljeništvo u Rusiji, gdje je bio teško ranjen tokom Prvog svjetskog rata, nakon čega se vraća u Hrvatsku i polako uspinje u komunističkim redovima pa 1939. postaje generalni sekretar KPJ Hrvatske.

 

Uslijedio je Drugi svjetski rat koji je iznjedrio tzv. Drugu Jugoslaviju kojoj je Tito bi na čelu do svoje smrti.

 

Bio je i jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj.

 

I danas, 32 godine kasnije, sjećaju ga se svi - Slovenci, Makedonci, Srbijanci, Hrvati, Crnogorci i Bosanci i Hercegovci.

Petak, 04. Maj 2012 u 10:49

Izvor: bh-news

Tagovi: Drug Tito

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.