BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Federacija se zadužuje za 250, a RS za 100 milona maraka

Ovdje je riječ samo o kreditnom finansiranju budžetske potrošnje glomaznog i rastrošnog administrativnog aparata

Nakon martovske emisije trezorskih zapisa, kojom je prikupila 60 miliona KM radi vraćanja stare devizne štednje, Vlada Federacije BiH najavljuje novo, dvostruko veće zaduženje putem emisije obveznica „radi prikupljanja sredstava za finansiranje izdataka utvrđenih budžetom FBiH za 2012. godinu“.

 

Odluka je usvojena na posljednjoj sjednici federalne Vlade održanoj u aprilu a njome je preciziran iznos zaduženja (130 miliona KM) te rok dospijeća obveznica - tri godine.

 

Emisiju trezorskih zapisa u jednakom iznosu kao i u martu (60 miliona KM) Vlada Federacije BiH će ponoviti i u septembru ove godine, a to znači da će u 2012. godini federalnu dug porasti za oko 250 miliona KM (trezorski zapisi - 120 miliona KM i obveznice - 130 miliona KM).

 

U kreiranju novog duga puno je „uspješnija“ Vlada Republike Srpske: dosadašnje zaduženje manjeg bh. entiteta kreirano protekle dvije godine emisijom trezorskih zapisa i emisijom obveznica dostiglo je iznos od 517 miliona KM, a do kraja 2012. godine biće uvećano za dodatnih 100 miliona KM!

 

Ovdje je riječ samo o kreditnom finansiranju budžetske potrošnje glomaznog i rastrošnog administrativnog aparata, a u ovaj iznos, dakako, nisu uračunati krediti iz kojih se finansiraju kapitalni infrastrukturni projekti, kao što je naprimjer izgradnja autoceste.

 

Začuđujuća je efikasnost s kojom entitetske vlade štampaju skupe vrijednosne papire, ali još više čudi traljavo vođenje pregovora s MMF-om o novom kreditnom zaduženju BiH pod neuporedivo povoljnijim uvjetima.

 

Stiče se dojam da entitetske vlade svoje poteze kreiraju u tijesnoj koordinaciji s lokalnim komercijalnim bankama, kojima zapravo najviše odgovara učestalo i obimno štampanje trezorskih zapisa i državnih obveznica.

Četvrtak, 03. Maj 2012 u 13:40

Izvor: slobodna bosna, bhnews

Tagovi: Federacija, rs, zaduženje, krediti

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.