COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Antifest Sarajevo - festival koji je bacio rukavicu kapitalizmu

Prema riječima jednog od organizatora, Vuka Bačanovića, postoji velika potreba za vraćanjem radničke i klasne svijesti i Antifest upravo to predstavlja

Treći antikapitalistički ljevičarski festival Antifest biće održan od 18. do 20. maja.

 

Festival se sastoji iz muzičkog dijela, te iz više predavanja i okruglih stolova na kojima će učestvovati međunarodni i domaći predavači i aktivisti.

 

Teme će biti aktuelni društveni i ekonomski problemi u svijetu i BiH.

 

Prema riječima Vuka Bačanovića, jednog od organizatora, Antifest je antikapitalistički ljevičarski festival koji je prvi put održan u junu 2010. godine u Sarajevu.

 

Bačanović je kazao kako u BiH ne postoji sličan ljevičarski festival za političku edukaciju ljudi čije političko ubjeđenje nije socijaldemokratsko.

 

"Za razliku od ostalih festivala, Antifest obuhvata okrugle stolove, projekcije filmova, predavanja i razne disksuje. Njegov cilj je nastanak novih ekonomskih i političkih programa, promocija ljevičarskih ideja i organizacija u našoj zemlji", kazao je Bačanović

 

Njegov cilj je nastanak novih ekonomskih i političkih programa, promocija ljevičarskih ideja i organizacija u našoj zemlji", pojašnjava Bačanović.

 

Kako kaže, postoji velika potreba za vraćanjem radničke i klasne svijesti i Antifest upravo to predstavlja.

 

"Ovaj Antifest se razlikuje od prijašnjih po tome što postaje internacionalni festival u pravom smislu te riječi. Dolaze nam aktivisti i predavači iz Turske, Francuske, Engleske, Holandije, Hrvatske itd. Antifest je sredstvo kojim se stvaraju preduslovi za stvaranje nove ljevice u BiH. U tom smislu, njegova primarna funkcija je politička edukacija", dodaje Bačanović.

 

Od predavača na dvodnevnom festivalu će govoriti Saskia Sassen, Peter Vermeersch, Özgur Dirim Özkan, Costas Douzinas, Rastko Močnik, Eric Toussaint, Amer Tikveša, Enver Kazaz, Igor Štiks, Srećko Horvat, Tihana Pupovac, Boris Buden, Dinko Kreho, Jasna Kovo, Anela Hakalović, Tijana Okić, Jamie Moloney, Nada Ler Sofronić, Ajla Demiragić i Toni Prug.

 

Učesnici muzičkog dijela Antifesta su bendovi Lude krawe (Srbija), Last Hope (Bugarska), Escarnium (Brazil), Dozër (BiH), Damir Imamović (BiH), The Bridge (Srbija) i Hobson’ Choice (BiH).

Predavanja i koncerti će se održavati u Umjetničkoj galeriji BiH, Domu mladih, Kinu Bosna i Clubu Underground.

Četvrtak, 03. Maj 2012 u 11:01

Izvor: vijesti.me, bhnews

Tagovi: Antifest Sarajevo

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.