BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Slučaj „Dobrovoljačka“ još jedan povod za pogoršanje političke situacije u BiH

Delegacija Republike Srpske, s ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS Petrom Đokićem, sutra će u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu obilježiti 20 godina od stradanja vojnika JNA u toj ulici.

Prema podacima iz Federacije BiH, tada je poginulo 6 naoružanoh vojnika JNA, a prema podacima iz Republike Srpske 42 „nevine osobe“.

 

Mediji u Federaciji i RS su i ove godine učinili sve da doliju „ulje na vatru“. I jedni i drugi izvještavaju ratnohuškački potcjenjujući žrtve „onih drugih“.

 

Tužilaštvo u Srbiji je podiglo 19 optužnica protiv poltičkih i vojnih lidera iz BIH zbog Dobrovoljačke, a do sada su tim povodom uhapšene dvije osobe- Ejup Ganić u Londonu 2010. godine i Jovan Divjak 2011. godine u Beču.

 

Oba su ubrzlo oslobođena, uz tvrdnje sudova da su potjernice iz Srbije u ovim slučajevima politički motivisane.

 

I Međunarodni sud pravde takođe je 2003. odbacio slučaj „Dobrovoljačka“, smatrajući da Armija BiH nije prekršila zakone, jer su pripadnici JNA bilo organizovana i naoružana vojska.

 

Prošle godine je prvi put delegacija iz RS obilježila godišnjicu od ubistva pripadnika nekadašnje JNA, a skup je tada protekao bez incidenata.

 

ČINJENICE O DOBROVOLJAČKOJ

 

Napad na kolonu JNA u Sarajevu, poznat kao „slučaj Dobrovoljačka“, odnosi se na događaje 2. i 3. maja 1992. godine početkom rata u BiH kada su pripadnici Armije RBiH napali konvoj sa vojnicima JNA.

 

Cilj napada je bio zaroboljavanje vojnika JNA koji su trebali biti razmijenjeni za predsjednika tadašnje Republike BiH Aliju Izetbegovića, kojeg su 2. maja zarobili pripadnici JNA na sarajevskom aerodromu, kada se vraćao sa mirovne konferencije.

 

Drugog maja 1992. godine minobacačkim projektilima napadnuti su najznačajniji objekti u Sarajevu kao što su zgrada "Pošte" i "Elektroprivrede". Tog dana je prekinuto napajanje grada telekomunikacijama, strujom, zatvoren je dotok plina i vode, a grad je bio presječen na nekoliko dijelova koje su kontrolisali pripadnici Armije BiH s jedne, te pripadnici JNA s druge strane.

 

Takvo stanje se održalo do potpisivanja Dejtonskog sporazuma u decembru 1995. godine. Samo u Sarajevu je tokom tri i po godine rata ubijeno preko 11 hiljada osoba, među kojima su osobe svih nacionalnosti koji su ostali živjeti u glavnom gradu BiH.

 

Predsjednik Udruženja "Zelene beretke" i bivši pripadnik Armije BiH Muhamed Švrakić, ocijenio je da je sutrašnji skup „provokacija i šamar svim braniocima Sarajeva“.

 

Prema njegovim riječima, pripadnici Armije BiH svake godine 3. maja u 10 sati odaju počast svojim poginulim borcima koji su ubijeni u toj ulici, ali da delegacija iz Republike Srpske ove godine ne želi da odgoditi svoje aktivnosti za 11 sati već planira da u isto vrijeme održi komemorativni skup na istom mjestu.

 

Srijeda, 02. Maj 2012 u 09:55

Izvor: bh news

Tagovi: dobrovoljačka 2012

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 1 } DODAJ KOMENTAR
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.