BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

U BiH se slavljem obilježava “dan jada”

1. maj, Međunarodni praznik rada se obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a 8 je radnika osuđeno na smrt. Demonstracije su održane zbog zahtjeva radnika za osamsatnim radnim vremenom.

 • 1_maj_vrelo_bosne.jpg
 • 1_maj_uranak.jpg
 • U BiH i regionu se ustalila praksa izlaska u prirodu na prvomajski uranak

 • U BiH se 1. maj slavi najčešće roštiljadom

U 20. vijeku se ovaj datum s vremenom etablirao kao anarhistički i socijalistički praznik.

U ovom je obliku prvi maj tako postao međunarodno slavlje socijalnih i ekonomskih uspjeha radničke klase i sindikalnog pokreta.

 

Danas u cijelom svijetu protestuju radnici na tri kontinenta, dok se u BiH praznuje u pravom smislu riječi.

 

Posljednjih godina, prvomajski protesti širom svijeta dobijaju vidove protestnih okupljanja nezadovoljnih, mada su u negdašnjim socijalističkim zemljama izgubili na masovnosti.

 

SLAVLJE U BIH

 

U BiH i regionu se ustalila praksa izlaska u prirodu na taj dan na prvomajski uranak.

 

U BiH se slavi 1. maj odlaskom na izletišta, druženjem, organizovanjem prvomajskih uranaka, roštiljadom…

 

Građani BiH slave i pet neradnih dana, povodom ovog praznika. Proteste su uglavnom odgodili za kraj mjeseca, ali danas ne žele da im iko pokvari slavlje.

 

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH, ove godine ne planira značajnije aktivnosti povodom 1. maja, međunarodnog praznika rada.

 

Predsjednik Saveza Ismet Bajramović potvrdio je rekao da će biti organizovanje i ispunjavanje ankete pod sloganom "Radiš nacrno, crno ti se i piše".

 

Predsjednik Sindikata grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH Ameri Toskić rekao je za Avaz da „radnici u BiH ovog puta imaju mnogo više razloga nego u proteklih nekoliko godina da izađu i izraze svoje nezadovoljstvo“.

 

„No, mi tu tradiciju nećemo ispoštovati, jer je narod sit ulice, s obzirom na to da su ranijih godina okupljanja bila bezuspešna. Kod nas je sada ovo praznik jada, a ne rada“, rekao je Toskić.

 

Ni predstavnici Saveza sindikata RS neće organizovati javno okupljanje na ulicama.

 

Predsjednik Sindikata rudara BiH Fikret Berbić, rekao je da će oko pet hiljada radnika izaći krajem maja na proteste ispred zgrade Vlade Federacije BiH da bi na taj način iskazali svoje nezadovoljstvo radom Vlade, ali i opšstim stanjem u državi.

 

NEZAPOSLENOST U BIH

 

U BiH status nezaposlenih ima 541.360 osoba, što čini oko 43 posto nezaposlene populacije!

 

Najviše je nezaposlenih među kvalificiranim radnicima. U BiH je bez posla ili nešto više od 30.000 osoba sa završenim fakultetom.

 

I pored ovakvih crnih statističkih podataka, glas javnosti, protesti i demonstracije, potpuno su izumrli među radničkom klasom.

Utorak, 01. Maj 2012 u 10:13

Izvor: bh news

Tagovi: bih, 1. maj, uranak, slavlje

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.