COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Napokon kraj diskriminaciji u obrazovanju u BiH?

Razdvajanje djece u školama po etničkoj pripadnosti na području Federacije BiH uvriježena je praksa, stara koliko i dejtonski mirovni sporazum. Najilustrativniji primjeri dolaze iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona, ali i Zeničko- dobojskog.

Presudom Općinskog suda u Mostaru kojom je razdvajanje po etničkom principu diskriminacija, moglo bi biti, konačno, uvod u ukidanje ove prakse.

 

Provedbom odluke Općinskog suda Mostar o ukidanju modela „dvije škole pod jednim krovom“, zasad samo u Stocu i Čapljini, bila bi zaustavljena podjela među djecom i razdvajanje po etničkim principima.

 

U Stocu, a ni u Čapljini, niko o odluci suda nije želio govoriti, ni direktori, ni resorni ministar.

 

O ovoj temi nisu željeli govoriti ni u redovima HDZ-a.

 

No, vlasti i Ministarstvu obrazovanja ostavljena su četiri mjeseca da provedu odluku uz poštovanja prava djece na obrazovanje na maternjem jeziku.

 

Model „dvije škole pod jednim krovom“ nije poznat nigdje u svijetu, osim u BiH i klasičan je primjer kršenja osnovnih ljudskih prava.

 

Djeca se nisu družila, a u nekim školama su u istu zgradu ulazila na različite ulaze.

 

SEGREGACIJA I U ZE DO KANTONU

 

U Zeničko-dobojskom kantonu podjele među djecom nisu u toj mjeri izražene, koliko u Žepču.

 

"Od 2004. godine mi nemamo u Žepču dvije škole pod jednim krovom, mi od tog datuma imamo jednu školu sa dva nastavna plana i programa koji funkcionišu onako kako je to dogovoreno - gdje svaki narod ima pravo na svoj nastavni plan i program", kaže Munib Jusufović, predsjedavajući Općinskog vijeća Žepče.

 

Administrativno ujedinjavanje škola uz primjenu dva nastavna plana i programa, kažu, možda i nije najbolje rješenje ali to je usud aktuelnog vremena i uređenja države.

 

Eliminiranju segregacije u obrazovanju u Žepču su se posvetili prije no što im je, po odluci Ustavnog suda Federacije, sa kantonalnog nivoa prenesna nadležnost za obrazovanje.

 

Ustav ZDK-a daje mogućnost lokalnoj zajednici čiji je većinski narod istovremeno i majinski u Kantonu, da preuzme nadležnost obrazovanja.

Ponedeljak, 30. April 2012 u 22:54

Izvor: ftv, bhnews

Tagovi: Dvije škole pod jednim krovom

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.