BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Talgo vozovi plaćeni 67 miliona eura ostaju u hangarima

Vlada Federacije BiH nema pet miliona eura, koliko je potrebno izdvojiti da bi počeli saobraćati talgo vozovi, tako da će početak saobraćanja ovih modernih vozova ponovo biti prolongiran, potvrdio je Enver Bijedić, ministar prometa i komunikacije FBiH.

"Subvencioniranje putničkih linija svugdje u svijetu je normalno i znamo da je to važno za 'Željeznice FBiH', ali i za sve građane. Pet miliona sada nemamo u budžetu. Možda nekim rebalansom budu obezbijeđena sredstva ili na neki drugi način, ali bojim se da ovi vozovi neće početi saobraćati ovog ljeta, kako je najavljeno", kazao je Bijedić.

 

Za nabavku devet talgo garnitura za ŽFBiH potpisan je kreditni ugovor s Vladom Španije vrijedan 66,7 miliona eura. Prvi talgo vozovi su u BiH došli 2010. godine i od tada se nalaze "parkirani" u hangarima i na prugama ŽFBiH.

 

Bojim se da ovi vozovi neće početi saobraćati ovog ljeta, kako je najavljeno, kazao Bijedić

 

Iz "Željeznica FBiH" istakli su da bez pet miliona eura nije moguće očekivati pokretanje linija sa talgo vozovima, ali da očekuju da će talgo vozovi početi saobraćati već početkom ljeta.

 

Samo putnički saobraćaj 'Željeznice FBiH' košta 15 miliona KM godišnje. 'Željeznice FBiH' zarade od prevoza putnika oko dva i pol miliona KM godišnje, a dva miliona KM finansira država. Znači, ŽFBiH imaju godišnji gubitak od oko deset miliona KM samo na ime putničkog saobraćaja iz razloga što Vlada FBiH ne učestvuje u njegovom finansiranju u skladu sa realnim potrebama i zakonskim obavezama.

 

Zakon, također, obavezuje i kantonalne vlade da učestvuju u sufinansiranju putničkog željezničkog saobraćaja. Međutim, o taj zakon svi se oglušuju", kažu u "Željeznicama FBiH" i ističu da bi samo održavanje talgo vozova koštalo oko pet miliona KM, koje "Željeznice FBiH" nemaju.

 

Osim pet miliona eura, potrebno je da od Srbije i Mađarske stignu zvanične dozvole za saobraćanje talgo vozova, što se još nije desilo.

Ponedeljak, 30. April 2012 u 08:56

Izvor: nezavisne, bhnews

Tagovi: talgo ovzovi, željeznice fbih

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.