REGIJA I SVIJET

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Charles Taylor kriv za ubistva, mučenje i regrutovanje djece

Sud UN-a za ratne zločine danas je bivšeg predsjednika Liberije proglasio krivim za planiranje, pomaganje i poticanje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Međunarodni sud za ratne zločine proglasio je liberijskog bivšeg presjednika Charlesa Taylora krivim za pomaganje pobunjenika, koji su silovali, ubijali i sakatili civile u Sierra Leoneu.

 

Međutim, tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je Taylor bio komandant pobunjenicima, javlja CNN.

 

UN-ov Visoki povjerenik za ljudska prava Navi Pillay je pohvalila odluku posebnog suda za Sierra Leone koji je danas izrekao presudu protiv Taylora, te je istakla da je presuda prekretnica u razvoju međunarodne pravde.

 

Sudija Specijalnog suda za Sijera Leone Richard Lussick kazao je da je 64-godišnji Taylor dostavljao oružje, municiju, komunikacionu opremu i planove pobunjenicima odgovornim za brojna ubistva tokom rata u Sierra Leoneu od 1991. do 2002.

 

Taylor nije ispoljio nikakvu emociju tokom izricanja presude.

 

"Sud zaključuje da je optuženi krivično odgovoran... za pomoć i podsticanje zločina po 11 tačaka navedenih u optužnici", kazao je sudija Richard Lussick.

 

Presuda će Tayloru biti saopćena 30. maja, a kaznu će služiti u zatvoru u Velikoj Britaniji. On je prvi bivši šef neke države osudjen pred međunarodnim sudom.

 

Taylor je uhapšen 2006. godine, a njegovo trogodišnje suđenje završeno je prije godinu dana. Među 11 tačaka optužnice su bila ubistva i mučenje i regrutovanje djece.

 

Tužioci su naveli da je Taylor naoružavao i pomagao pobunjenike koji su bili zloglasni po svirepom komadanju tijela neprijatelja tokom brutalnog građanskog rata u Sierra Leoneu od 1991. do 2002. godine.

 

Taylor se izjasnio da nije kriv ni po jednoj od 11 tačaka optužnice.

 

Nekadašnji predsjednik Liberije je tokom suđenja naveo da je žrtva neokolonijalizma i političkog sudskog procesa, čiji je cilj da se spriječi da se on vrati na vlast. Izabrao je da se brani sam, a tokom sedmomjesečnog svjedočenja za sebe je govorio da je mirotvorac.

Četvrtak, 26. April 2012 u 16:10

Izvor: ftv, bhnews

Tagovi: Charles Taylor, un, presuda, liberija

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.