BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Željko Ivanović osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici

'Sud nije našao da je optuženi ubio ijednu osobu, ali nije ni izrazio kajanje zbog velikog broja žrtava', kazao je sudija Samardžić.

Sud BiH osudio je Željka Ivanovića na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti u Srebrenici u julu 1995. godine.

 

Sudsko vijeće je zaključilo da je Ivanović kriv što je učestvovao u zarobljavanju muškaraca bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Sandići (općina Bratunac), te njihovom sprovođenju i zatvaranju u skladište u Kravici 13. jula 1995. godine.

 

“Željko Ivanović je istog dana stao u polukrug iz kojeg je otvarana vatra na zarobljenike, a zatim je izašao iz polukruga i pošao iza skladiša u namjeri da onemogući bijeg zarobljenika sa stražnje strane skladišta. Istovremeno, ostali pripadnici Drugog odreda s prednje strane skladišta usmrtili su većinu zarobljenih muškaraca”, kazao je Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

 

Ivanović je, kao nekadašnji pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a ne genocid, kako je navedeno u optužnici Tužilaštva BiH.

 

“Za kvalifikaciju genocida potrebno je dokazati posebnu genocidnu namjeru. Tužilaštvo nije dokazalo da je Ivanović znao za prirodu operacije u Srebrenici. Nema nijednog dokaza da je Željko Ivanović imao genocidnu namjeru. Vijeće nalazi da je njegovo djelovanje ograničeno na dešavanja u Kravici”, kazao je sudija Samardžić obrazlažući presudu.

 

Kao olakšavajuću okolnost pri odmjeravanju kazne, Sud je cijenio činjenicu da Ivanović nije bio ranije osuđivan, te da je u vrijeme izvršenja krivičnog djela imao 23 godine. Od otežavajućih okolnosti, u obzir su uzete posljedice krivičnog djela i veliki broj žrtava.

 

“Sud nije našao da je optuženi ubio ijednu osobu, ali nije ni izrazio kajanje zbog velikog broja žrtava”, kazao je sudija Samardžić.

 

Sudsko vijeće je naglasilo da je dokaze o učešću Ivanovića u “kritičnom događaju našlo kod svjedoka I-3 i Petra Mitrovića”, te da nije prihvatilo alibi optuženog da u to vrijeme nije bio “na terenu”.

 

“Vijeće želi naglasiti da nijedna kazna za žrtve ne može ublažiti patnje, ali Vijeće nalazi da je kazna od 13 godina u srazmjeru s počinjenim djelom i da će se njom postići svrha kažnjavanja”, kazao je Samardžić.

 

Petar Mitrović je 2008. godine kao pripadnik Drugog odreda specijalne policije iz Šekovića pravosnažno osuđen na 28 godina zatvora.

Srijeda, 25. April 2012 u 11:03

Izvor: bh news

Tagovi: srebrenica, genocid, Željko Ivanović, presuda

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.