PISAĆI STOL

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Pseći život u Sarajevu

U ponedjeljak 23. aprila, građani Sarajeva samoinicijativno su riješili dugogodišnji problem zlostavljanja i ubijanja pasa u ulici Pruščakova 3.

 • pas.jpg
 • pas_pruscakova_1.jpg
 • psipruscakova9_1.jpg
 • Zlostavljanje životinja je trening za mučenje ljudi

 • Pas viri kroz rupu u fasadi, a ne može da izađe iz stana

 • Akcija spašavanja pasa iz stana u kojem su bili zarobljeni

Grupa ljudi s dušom, onih Sarajlija na kakve smo ponosni od pamtivijeka, uradila je mnogo više od spašavanja pasa lutalica. Napokon se desila reakcija, u pravo vrijeme, na pravom mjestu, za pravu stvar!

 

Podsjećamo da su izrevoltirani građani provalili u prostor Senije Knežević- Saric, u ulici Pruščakova 3 u centru Sarajeva, kako bi spasili desetine pasa lutalica, koje Senija drži zatvorene godinama.

 

Policija je uhapsila mladića Vedrana Borovčanina koji je sa grupom građana pokušao da spasi pse!

 

On je, navodno, bez potrebnog naloga, ušao u stan i iznio dva psa. Vedrana su prestrašeni psi tom prilikom napali, te je zadobio lakše povrede, no bio je odlučan da želi pomoći bespomoćnim bićima.

 

Protiv Vedrana je podnesena krivična prijava.

 

Nakon upada građana u posjed Senije Sarić, i policija je ušla, nakon čega su spašena još četiri psa. Senija Sarić je uhapšena, iako se opirala policijskoj akciji.

 

Članovi Udruženja za zaštitu životinja, kao i građani, više puta su se obraćali nadležnima da se riješi ovaj problem, s obzirom da Sarićeva godinama zarobljava pse i drži ih zatvorene, ali niko nije reagovao.

 

Psi su odvedeni na veterinarski pregled u veterinarsku stanicu, a najvjerovatnije će biti kasnije prebačeni u azil za pse u Prači.

 

Javnost je akciju građana i vijest da su preživjeli psi spašeni i zbrinuti, s oduševljenjem dočekala.

 

Niko ne kirije razočaranenje su što se „zgrada strave” nalazi preko puta zgrade Federalonog MUP-a. Svega 5 - 6 metara. Ni nakon brojnih medijskih napisa i prijava građana, policija nije oslobodila zlostavljane životinje.

 

Svi koji su oglušili na apele za pomoć napaćenim psima, prekršili su zakon, jer su se oglušilai o jasne odredbe kojima se štite životinje.

 

ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTINJA JE NA SNAZI

 

Podsjećamo, u BiH postoji državni zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji je na snazi od 2009. godine.

 

U Članu 3. (Zabrana ubijanja i mučenja) navodi se: „Zabranjeno je životinju bez opravdanog razloga ubiti, nanositi joj bol, patnju i štetu, mučiti je i namjerno izlagati stresu i strahu. Novčane kazne za navedena djela kreću se od 30 KM do 10.000 KM za imaoca životinje, dok se kazne za pravna i fizička lica kreću od 200 KM do 200.000 KM“

 

Senija Sarić, akter iz horor realityja “Pruščakova 3” je bez sumnje počinila barem većinu prekršaja iz navedenog člana 3.

 

Slučaj “Pruščakova”, iako je neshvatljivo monstruozan, nažalost nije jedni slučaj zlostavljanja i ubijanja životinja u BiH. Životinjama se ne pomaže, ali ni ljudima kojima je potrebna stručna medicinska pomoć.

 

NEKAŽNJENI ZLOSTAVLJAČI ŽIVOTINJA

 

Sjetimo se šokantnog videa sa You Tubea, na kojem djevojka iz Bugojna baca kučiće u rijeku. O stravičnom postupku “djevojke monstruma” iz BiH pisao je i britanski Daily mail. Ubrzo nakon izlaska snimka u javnost, na Facebooku je formirana grupa koja je osudila ovaj okrutan čin i koja je samo u jednom danu skupila preko 2000 članova.

 

Nekoliko mjeseci kasnije na YouTubeu je objavljen video u kojem su dječaci u selu Miši kod Livna zapalili mačku i potom uživali gledajući zapaljenu životinju!

 

Na uznemiravajućem snimku prikazano je kako jedan od dječaka posipa mačku benzinom a potom je pali. Životinja u plamenu trči dok se u pozadini čuje smijeh dječaka i bezobzirni komentari.

 

Jedan od dječaka je kroz smijeh prokomentarisao -mačka koja gori smrdi!

 

Dosije brutalnog zlostavljanja životinja dopunjen je činom u naselju Alipašino Polje, gdje je 14-godišnjak nepoznatim predmetom, najvjerovatnije kišobranom ili metalnom šipkom, silovao psa.

 

Starica iz Sarajeva psu je odsjekla prednje i zadnje šape. Navodno, razlog je bio taj što je pas ušao u njeno dvorište! Pas je morao biti uspavan. Nije mu bilo spasa.

 

Nepoznata osoba je u sarajevskom naselju Čengić Vila, psa posula vrelim uljem!

 

Pas je nakon dojave odveden veterinaru gdje mu je rana sanirana. Veterinar je utvrdio da su opekline nastale nakon što je neko psa posuo vrelom tekućinom, najvjerojatnije uljem.

 

Stravične fotografije šteneta starog svega nekoliko mjeseci posutog kiselinom u Hrasnici šokirale su javnost. To je bio drugi slučaj polijievanja psa kiselinom u ovom naselju.

 

U jednom od zadnjih snimaka zlostavljanja životinja u BiH jedan mladić kao krpu mačku koristi i uspijeva je iscijediti!

 

“Poznato je da su se svi masovni ubojice u djetinjstvu iživljavali na životinjama. Nema gotovo niti jednog koji to nije radio“ izjava je psihologinje Tanje Dejanović Šagadin.

 

I drugi podjećaju da je sa psihološkog aspketa, „zlostavljanje životinja, trening za mučenje ljudi“.

 

Uzroke okrutnog ponašanja prema životinjama možemo tražiti u mnogo faktora, no time bi se trebali baviti stručnjaci. Za sankcije protiv zlostavljača nadležni su policija i sud.

 

Nadati se da u budućnosti građani neće morati kršiti zakon da bi spasili nevine živote, pa makar i pseće. Može li apsurdnije?

 

Bh-news.com

Ponedeljak, 23. April 2012 u 23:22

Izvor: bh news

Tagovi: pas, sarajevo, psi, zakon o zaštiti životinja, zlostavljanje životinja

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.