BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

HIFA zainteresirana za preuzimanje OMV-ovog biznisa u BiH

Pregovori s kupcima počinju u maju

Austrijska naftna kompanija OMV, koja je ranije donijela odluku o povlačenju s tržišta Hrvatske i BiH, još nije započela pregovore o prodaji 63 benzinske pumpe u Hrvatskoj, odnosno 28 benzinskih pumpu u BiH.

 

Iako prodaja OMV-ovih pumpi još nije formalno oglašena, u poslovnim krugovima se uveliko nagađa o potencijalnim kupcima.

 

Odranije je poznato da će se u trku uključiti ruska kompanija Zarubežnjeft, u čijem je sastavu firma Neftegazinkor, koja od prije nekoliko godina gospodari ukupnim naftnim sektorom u Republici Srpskoj.

 

No, ništa manji interes ne pokazuje ni slovenački Petrol koji je već prisutan na tržištu Hrvatske i BiH, ali i tešanjska HIFA Oil, koja se u posljednjih nekoliko godina uspjela nametnuti kao nezaobilazan igrač na naftnom tržištu BiH.

 

Lista potencijalnih kupaca vjerovatno će se još proširiti, u zavisnosti od odluke OMV-a hoće li razdvojiti prodaju benzinskih pumpi u dvije države ili će tražiti jednog kupca zainteresiranog za preuzimanje svih benzinskih pumpi u dvije države.

 

Ako se OMV odluči za prvu varijantu, vjerovatno će se proširiti interes potencijalnih kupaca, no u slučaju da se opredijeli za kupca koji bi preuzeo sve benzinske pumpe u dvije države, izvjesno je da će lista zainteresiranih kupaca biti znatno kraća.

 

Na njoj će ostati samo veliki, regionalni naftni igrači, a tešanjska HIFA bi, sasvim izvjesno, u tom slučaju imala male šanse za uspjeh.

 

Zanimljiva je činjenica da se među potencijalnim kupcima OMV-ovih pumpi u Hrvatskoj i BiH ne spominje mađarsko-hrvatski konzorcij MOL-INA, koji bi preko OMV-ove maloprodajne mreže zadržao prevlast na naftnom tržištu Hrvatske i Federacije BiH.

 

Prema nezvaničnim informacijama iz Beča, pregovore s potencijalnim kupcima OMV će započeti krajem maja ove godine.

Ponedeljak, 23. April 2012 u 21:21

Izvor: slobodna bosna, bhnews

Tagovi: hifa, omv

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.