BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Podignuta optužnica za teroristički napad na ambasadu SAD u Sarajevu

Tužilašto BiH će odgovornost optuženih dokazivati iskazima ukupno 39 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 materijalnih dokaza.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe, koje se terete za pripremu i izvršenje teorističkog napada na ambasadu SAD u Sarajevu, koji je počinjen 28. oktobra 2012. godine.

 

Optužnice su podignute protiv Mevlida Jašarevića, rođenog 20.12.1988. godine u Novom Pazaru, Emraha Fojnice, rođenog 16.06.1991. godine u Zenici, nastanjen u Gornjoj Maoči, državljanin BiH i Muniba Ahmetspahića, rođenog 20.06.1990. godine u Zenici.

 

Oni se terete da su postali pripadnici organizirane teorističke grupe, koja je organizirana u okviru tzv. Vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, s ciljem da svojim djelovanjem prema institucijama i organima vlasti u BiH, te institucijama i organima vlasti drugih država koje imaju diplomatska predstavništva u BiH, izraze nezadovoljstvo položajem njihove zajednice, te nasilnim putem i terorističkim aktivnostima utiču na promjenu položaja navedenih zajednica.

 

Izvršenje navedenih aktivnosti je planirano iznuđivanjem ustupaka od organa vlasti, zahtjevanjem da NATO snage napuste Afganistan, prijetnjama građanima SAD i Njemačke te zastrašivanjem stanovništva i destabiliziranjem osnovnih političkih i ustavnih struktura vlasti.

 

Oni su sa njima poznatim osobama, izvršili pripremne radnje za ovaj teroristički čin, izvršili nabavku oružja i vojne opreme, uključujući i snajpersko naoružanje, te su isplanirali izvršenje terorističkog akta, međusobno raspodijelivši aktivnosti vezane za izvršenje terorističkog napada.

 

U optužnici se navodi, da je optuženi Jašarević Mevlid, 28.oktobra godine, nakon što je snimio DVD poruku u kojoj objašnjava svoje razloge za ovakav teroristički čin, te se oprostio sa svojom porodicom, izvršio teroristički napad na zgradu ambasade SAD u Bosni i Hercegovini, pri čemu je pucajući iz automatske puške u razdoblju od 50 minuta, ispalio sigurno 105 metaka iz automatskog naoružanja na zgradu.

 

Tada je teško ranio jednog policajca.

 

Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, terete se da su nakon izvršene pripreme u kojoj su učestvovali kao i terorističkog napada, na području Gornje Maoče, zajedno sa drugim njima poznatim osobama, vršili uklanjanje tragova, uklanjanje DVD oporuke, uništavanje i sklanjanje oružja i vojne opreme koja je nabavljena radi terorističkog čina, koja je nakon toga, tijekom dalje istrage pronađena.

 

Tužilašto BiH će odgovornost optuženih dokazivati iskazima ukupno 39 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od 100 materijalnih dokaza.

 

Optužnica proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ponedeljak, 23. April 2012 u 14:12

Izvor: bh news

Tagovi: Mevlid Jašarević, terorizam, Emrah Fojnica, munib ahmetspahić, optužnica

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.