COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Moda u ratnom Sarajevu: Lijepi, uredni, moderni i gladni

Moda i rat, ljepota i užas, radost i strah, kreacija i razaranje, smrt i život - sve to, prema riječima Nihada Kreševljakovića, umjetničkog direktora Sarajevskog ratnog teatra i direktora Modula Memorije, sadržano je u ratnim modnim fotografijama.

U okviru programa „Modul Memorije“ Internacionalnog teatarskog festivala MESS, u Sarajevskom ratnom teatru SARTR a otvorena je izložba „Moda pod opsadom“.

 

Kroz fotografije Dejana Vekića, Aćifa Hodovića i Wolfganga Bellwinkela, predstavljene su kreacije sarajevske dizajnerice Amne Kunovac-Zekić koje su pod etiketom „Fashion Made in Sarajevo“ nastale u periodu od 1994. do 1996. godine.

 

Moda i rat, ljepota i užas, radost i strah, kreacija i razaranje, smrt i život - sve to, prema riječima Nihada Kreševljakovića, umjetničkog direktora Sarajevskog ratnog teatra i direktora Modula Memorije, sadržano je u ratnim modnim fotografijama.

 

Moda je tih godina bila jedan od načina bunta i borbe protiv sveopšteg razaranja, izraz čežnje za normalnim životom izrasle iz jezive svakodnevnice Sarajlija.

 

Projekat Fashion Made in Sarajevo pokrenulo je Njemačko-BH društvo, sa željom da oformi malu proizvodnju u Sarajevu i sa domaćim dizajnom pošalje bolju sliku o Bosni u svijet, a također i da pokuša da učini taj projekat samoodrživim.

 

"Mene su na osnovu mog dizajna izabrali da radim za njih, a uskoro sam preuzela i vođenje fabrike u kojoj je radilo 15 zaposlenih. Proizvodili smo male serije odjeće i prodavali ih u jednoj radnji u centru Sarajeva. Fotografisali smo kreacije na ulicama Sarajeva jer smo htjeli da ih smjestimo u prostor i vrijeme koji su naša realnost, a koji ih čine sasvim posebnim. Te fotografije su obišle svijet jer je skoro svaka medijska kuća koja je imala svoje novinare u Sarajevu, željela da nakon strašne svakodnevnice i političkog beznađa pokaže i neobičan otpor i životnu energiju Sarajlija“, priča sarajevska dizajnerica Amna Kunovac-Zekić.

 

Mnogo se govorilo i pisalo o „fenomenu“ sarajevskih djevojaka i žena, koje su tokom opsade, uprkos nemogućim uslovima, uspijevale izgledati lijepo i dotjerano.

 

Šta je za nju značilo baviti se modom u takvom jednom (ne)vremenu, pitamo našu sagovornicu.

 

„Kada smo imali priliku, željeli smo, ma kako to sada patetično zvučalo, da pokažemo krvnicima i svijetu da smo normalni uprkos životu u koncentracionom logoru - što je tada Sarajevo bilo, da smo lijepi i uredni uprkos nemanju vode i hrane i da nam nisu ubili želju za životom. Bili smo buntovnici i naš bunt se usmjeravao gdje je mogao, a ja sam svoj usmjerila u stvaranje mode u nemogućim uslovima. Kad sam dobila priliku, to je bio moj način, radeći ono što volim mogla sam dati mali doprinos sarajevskom prkosu i malo boljoj slici o nama.“

 

Slike manekenki modne agencije Front, koje u kreacijama Amne-Kunovac Zekić poziraju fotografima Dejanu Vekiću, Aćifu Hodoviću i Wolfgangu Bellwinkelu na ulicama razrušenog grada, sa današnje distance doimaju se gotovo nadrealno.

 

Projekat „Fashion Made in Sarajevo“ zvanično je završen 1996. godine, ali za sve one koji su ga stvarali - dizajnere, fotografe i modele, u kreativnom smislu i na ličnom, emocionalnom nivou uvijek će zauzimati posebno mjesto u njihovim biografijama.

Subota, 21. April 2012 u 21:23

Izvor: slobodna bosna, bhnews

Tagovi: moda u ratnom sarajevu, agencija front

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.