BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Očekuje se smanjenje zaposlenih u BiH za 1,2 posto

Ove godine očekuje se smanjenje zaposlenih u BiH za 1,2 posto: Najugroženiji radnici u preradi i građevinci

U BiH bi se ove godine broj zaposlenih mogao smanjiti za 1,2 odsto, što će se, uz priliv novopristigle radne snage, direktno odraziti na rast administrativne stope nezaposlenih na oko 44 odsto, procjene su Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

 

Razlozi smanjenja broja zaposlenih leže u očekivanom sporijem ekonomskom rastu od svega 0,86 odsto, te skromnom nivou investicija i obima industrijske proizvodnje.

 

Prema zvaničnim podacima Agencije za rad i zapošljavanje, u BiH su na kraju februara evidentirane 543.703 nezaposlene osobe, što je u odnosu na januar povećanje za 2.343 osobe ili 0,43 odsto. Broj nezaposlenih u FBiH povećan je za 1.196 osoba (0,32 posto), u RS za 937 osoba (0,60 posto) i u Brčko distriktu BiH za 210 osoba (1,72 posto).

 

U Asocijaciji poslodavaca BiH kažu da će ove godine najugroženija bili mikro i mala preduzeća, koja otežano dišu pod opterećenjem poreza i doprinosa na plate, što će, ocjenjuju, usloviti da se ovogodišnja stopa nezaposlenosti poveća za 0,5 do 0,7 posto.

 

Za razliku od državnih institucija, predstavnici poslodavaca smatraju da ima prostora da barem oblast niskogradnje već u 2012. krene putem oporavka i zapošljavanja.

 

"Ako dođe do pokretanja infrastrukturnih projekata, prije svega drumskog koridora 5c, za koji imamo obezbijeđena sredstva kod Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, građevinari bi imali potrebu da zaposle dodatnu radnu snagu. Nadam se da će se vlasti bar do polugodišta 2012. uspjeti dogovoriti o trasi koridora, koji bi povukao na posao značajan broj radnika sa čekanja", kazao je Alija Remzo Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

 

Prostor za dodatno zapošljavanje vidi, takođe, u drvoprerađivačkoj industriji, koja bilježi rast proizvodnje i izvoza. U metaloprerađivačkom sektoru, ključnoj izvoznoj grani, kažu, pak, da je evidentan pad poslovnih aktivnosti koji utiče na smanjuje plata i ugrožavanje radnih mjesta.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, kaže da se svakim mjesecom širi lista preduzeća koja imaju poslovnih poteškoća.

 

U Direkciji za ekonomsko planiranje BiH djelimičnu stabilizaciju na tržištu rada očekuju u idućoj godini. Kako navode, i pored malo bolje poslovne klime u BiH se ne predviđa snažan rast broja zaposlenih.

 

"Ipak bi u 2013. godini moglo doći do postepenog zaustavljanja smanjenja broja zaposlenih lica u privatnom sektoru, koji je prethodnih godina bio najviše izložen otpuštanju radnika. Uz nepromijenjen broj zaposlenih lica u javnom sektoru, u BiH se može očekivati približno jednak broj zaposlenih u 2013. godini u odnosu na 2012. godinu (0,2 odsto)", procjenjuju u DEP-u.

 

Poslodavci vjeruju da vlasti optimizam baziraju prije svega na procjeni da će BiH iduće godine steći status kandidata za članstvo u EU, što bi otvorilo fondove EU za ulaganje u privredu, te očekivanja da se budžetska sredstva za socijalna davanja od 2013. počnu prelijevati u podsticaje privrede.

Subota, 21. April 2012 u 14:34

Izvor: seebiz.net, bhnews

Tagovi: nezaposlenost

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.