BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Ljubav koja je Bosnu skupo koštala

Bivši agent holandske tajne službe tvrdi: Mabel Wisse Smit je zavela Šaćirbegovića kako bi joj otkrio planove pred Dayton!

 • Mabel_Wisse_Smit.jpg
 • muhamed_scirbegovic.jpg
 • Mabel Wisse Smit

 • Muhamed Šaćirbegović

Frits Hoekstra, nekadašnji pripadnik holandske obavještajne službe objavio je knigu memoara nazvanu Ured, u kojoj tvrdi kako je holandska princeza Mabel Wisse Smit radial za ovu obavještajnu agenciju tokom ’90-ih godina.

 

Jedan od njezinih ključnih zadataka bio je, kako piše Hoekstra, vrbovanje tadašnjeg ministra inozemnih poslova BiH, Muhameda Šaćirbegoviće pred pregovore u Daytonu, kako bi se saznali stavovi I planovi bh. delegacije.

 

Princeza je, kako piše Hoekstra, bila debelo uvučena u obavještajne aktivnosti uoči mirovnih pregovora.

 

Iako je za ovu obavještajnu službu počela raditi još kao studentica, najveći uspjeh u obavještajnoj karijeri bila joj je upravo uloga u BiH.

 

Hoekstra tvrdi kako je Wisse Smit zavela Šaćirbegovića po nalogu ove službe I tako došla do svih informacija vezanih za dogovore u daytonu.

 

Kako su se upoznali Muhamed i Mabel

 

Mabel i Muhamed, koji je od nje stariji jedanaest godina, upoznali su se 1993. godine, kada ona dolazi u New York i počinje stažirati u Ujedinjenim narodima, gdje je on obavljao dužnosti ambasadora naše zemlje pri ovoj Misiji. Veza je trajala pune tri godine.

 

Tokom 1995. godine Muhamed Šaćirbegović je postao ministar vanjskih poslova BiH. U to vrijeme posjetio je i Holandiju i prisustvovao hokejaškoj utakmici u društvu njene porodice...

 

Malo kasnije se pokazalo da su se prije toga zaručili u Francuskoj.

 

Muhamed Šaćirbegović, koji je do tada imao zakonitu suprugu Susane i dijete, sa kojom se tek povremeno pojavljivao u javnosti, prema tvrdnjama ljudi koji ga poznaju, bio je potpuno opsjednut ovom Holanđankom.

 

Tokom dočeka Nove godine 1996. Mabel Wisse Smit provela je novogodišnje praznike u Sarajevu u društvu sa Muhamedom Šaćirbegovićem koji je bio domaćin lideru irske grupe U2 Bono Voxu i njegovoj supruzi.

 

Njihov raskalašni doček Nove godine uz mnogo pića i muzike isprovocirao je tada Aliju Izetbegovića da javno uputi poruku po kojoj bančenje za Novu godinu nije u “muslimanskoj tradiciji”.

 

Izvori iz tadašnjeg Ministarstva vanjskih poslova BiH tvrde kako je trogodišnja ljubav diplomate Muhameda Šaćirbegovića i lijepe Holanđanke Mabel Wisse Smith bosanskohercegovačku diplomatiju užasno skupo koštala!

 

Šaćirbegovićevi prijatelji tvrde da je 1996. godine užasno teško podnio činjenicu da ga lijepa Mabel ostavlja i raskida trogodišnju vezu. Kažu da je nakon toga bivši perspektivni bosanski diplomata potpuno druga ličnost te da je to mogući razlog nevolja u koje će kasnije upasti tokom kockarskih izleta u SAD te odbijanja da se vrati u BiH i položi račune za troškove koje je tokom rata pravio širom svijeta u zagrljaju svoje vjerenice.

 

Prema informacijama dobijenim od članova delegacije BiH koji su sudjelovali u radu dejtonske Mirovne konferencije, Mabel Wisse Smith se pojavila u američkoj vojnoj bazi na samom početku konferencije u pratnji svog zaručnika Muhameda Šaćirbegovića, tadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH.

 

Isti izvori tvrde da je njeno prisustvo u Daytonu spriječio glavni američki pregovarač Richard Holbrooke koji je i njoj i njenom vjereniku oštro kazao da Mabel ne može ostati u vojnoj bazi.

 

Tokom trajanja mirovnih pregovora ministar Šaćirbegović je podnio ostavku i kraj Daytona dočekao u pratnji svoje vjerenice provodeći se po elitnim dejtonskim diskotekama i barovima.

 

Mabel je kasnije viđana sa srpskim funkcionerima u javnosti.

Petak, 20. April 2012 u 23:15

Izvor: slobodna bosna, bhnews

Tagovi: Mabel Wisse Smit, šaćirbegović

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.