COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Preporučujemo predstavu: "Prelazeći liniju" u SARTR-u

Zasnovana na knjizi koja je rezultat jednogodišnjeg istraživanja 'Žena u crnom', predstava 'Prelazeći liniju' ne samo da istražuje patnje žena u ratno doba, nego i njihovu snagu i humanost u nastojanju da vode normalan život i oporave se od traumatičnih iskustava koja su doživjela

U okviru programa Modul Memorije Internacionalnog teatarskog festivala MESS danas u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra – SARTR bit će izvedena predstava DAH teatra „Prelazeći liniju“, u režiji Dijane Milošević.

 

Predstava je zasnovana na tekstovima iz knjige "Ženska strana rata", koja je zbornik autentičnih svjedočenja žena o ratovima koji su vođeni na tlu nekadašnje Jugoslavije od 1991-1999.

 

U predstavi igraju Sanja Krsmanović Tasić, Ivana Milenović i Maja Mitić.

 

Zasnovana na knjizi koja je rezultat jednogodišnjeg istraživanja „Žena u crnom“, predstava „Prelazeći liniju“ ne samo da istražuje patnje žena u ratno doba, nego i njihovu snagu i humanost u nastojanju da vode normalan život i oporave se od traumatičnih iskustava koja su doživjela.

 

U kritikama predstave, za list „Danas“ Zlatko Paković je napisao:

 

„U predstavi Prelazeći liniju glumice izgovaraju riječi srebreničkih majki kojima su djeca ubijena na sopstvene oči, riječi silovanih žena i svjedokinja drugih ratnih užasa.“

 

Sastoje se od svjedočenja, iskaza, pisama, sjećanja i prikazuju i važnost solidarnosti sa ženama izvan svih granica i podjela. Sva svjedočenja su u prvom licu, bez komentara ili drugih vrsta upotreba ili zloupotreba.

 

Dijana Milošević, osnivačica DAH Teatra i rediteljica predstave duboko je ubijeđena da teatar i umjetnost imaju ključnu ulogu u procesu oporavka i pomirenja društava koja su traumatizirana ratom.

 

„Teatar može pomoći ljudima da shvate trenutak u kojem žive i da dožive strah, ljutnju, predrasude, bol i patnju u sigurnom okruženju. Može podsjetiti ljude na patnju drugih. Teatar može kreirati prostor koji omogućava sjećanjima da dostojanstveno žive – sjećanjima koja otvaraju put istini da se ponovo čuje i dati glas onima čiji se glas drugačije ne bi čuo“, zaključila je Milešević.

Petak, 13. April 2012 u 10:32

Izvor: bh-news

Tagovi: Prelazeći liniju

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.