BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Izetbegović najavio da će tužiti Dodika "ako nastavi da laže o Aliji"

Ukoliko Milorad Dodik nastavi iskrivljavati historijske činjenice, a naročito ako nastavi lagati o angažmanu Alije Izetbegovića u Drugom svjetskom ratu ili tokom agresije na BiH u periodu 1992-1995, bit će pozvan da za te laži i klevete odgovara pred bh. sudovima, naveo je Izetbegović.

Povodom izjave predsjednika RS Milorada Dodika da je Alija Izetbegović u Drugom svjetskom ratu pripadao fašističkim jedinicama, te da je zbog politike nasilja nad Srbima protjerano 150.000 Srba iz Sarajeva, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izdaje sljedeće saopćenje za javnost:

 

"Alija Izetbegović je u Drugom Svjetskom ratu, kao mladić od 19 godina, regrutovan u partizansku vojsku i služio je u njoj šest mjeseci, tj. do kraja rata. To je bila jedina vojska koju je Alija Izetbegović u tom ratu služio, te su navodi Milorada Dodika s tim u vezi potpune neistine.

 

Bakir Izetbegović s ponosom i istrajnošću nastavlja politiku svoga oca Alije Izetbegovića. Istu onu politiku koja je nastojala izbjeći rat, ali koja u tome nije uspjela jer se Dodikovi prethodnici nisu mogli zaustaviti u agresiji i genocidu, opkoljavanju Sarajeva, njegovom višegodišnjem granatiranju i razaranju, ubistvu 11.541 njegovih građana. Među njima i ubistvu mnogo građana srpske nacionalnosti.

 

Bakir Izetbegović slijedi i istu onu politiku svoga oca koja je smogla snage da oružjem i silom, usred rata, zaustavi osvete nad Srbima pojedinih odmetnutih komandanata Armije BiH. Istu onu politiku koja je 1996. godine pozivala svoje sugrađane Srbe da ostanu u svojim kućama garantirajući im sigurnost, ali koja ni u tome nije mogla uspjeti jer su ih tadašnji srpski lideri bespotrebno protjerali sa vjekovnih ognjišta.

 

Svi ti tadašnji srpski lideri, odnosno Dodikovi prethodnici čijih se riječi i politike Dodik nikada nije odrekao, optuženi su ili osuđeni haaški zatvorenici. Ta činjenica dovoljno govori o njima i o njihovom zločinačkom poduhvatu.

 

Sarajevo je danas podijeljen grad, po zahtjevu Dodikovih političkih prethodnika, a ne Alije Izetbegovića. Milorad Dodik bi trebao da pokaže pijetet i saučešće kada se obilježavaju patnje i stradanja ljudi, izazvani upravo politikom njegovih prethodnika. Trebao bi da pokaže ljudsko saosjećanje ili barem da s poštovanjem šuti", saopštio je Bakir Izetbegović.

Ponedeljak, 09. April 2012 u 15:57

Izvor: bh-news

Tagovi: milorad dodik, bakir izetbegovic, alija izetbegović

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.