PISAĆI STOL

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Florence Hartmann, svijetla tačka Dana Grada Sarajeva

Prošao je i 'dan crvenih stolica', kako je Dan grada Sarajeva, 6. april, nazvao rođeni Sarajlija, Emir Kusturica, koji danas Sarajevo mrzi više od bilo koga. Upravo je Kusturica mogao danas da uživa, provocirajući na svom FB profilu žrtve napisom 'Kupujmo domaće', aludirajući na stolice koje su za performans ubijenim Sarajlijama, kupljene u Srbiji.

 • florence.jpg
 • bildt_sarajevo_hartmann_1.jpg
 • sarajevska_crvena_linija.jpg
 • Florence Hartmann je danas rekla ono što nije nijedan Sarajlija

 • Carl Bildt je ignorisao Hartmanovu

 • Umjetnički performans: 11.541 stolica za ubijenog Sarajliju

Upvao je bilo onako kako smo juče najavili na našem portalu, mnogo prije nego je počela manifestacija obilježavanja 6. aprila, Dana Grada Sarajeva:

 

„U javnosti ćemo vidjeti ine koji će se uslikati pred spomenicima prošlosti i položiti vijence i cvijeće kupljene na račun budžeta, slave ga najviše oni koji ostvaruju bilo kakvu zaradu, kao što su zadnje stranice dnevnih novina, kreativci koji su u ovom datumu pronašli umjetničku inspiraciju za projekte...“, naveli smo u najavnom tekstu o obilježavanju 20. godišnjice od početka opsade Sarajeva.

 

Doduše, bilo je i onih koje još uvijek uvijek emotivno dirne ovaj datum,a riječ je o malom broju živih borac iz Drugog svjetskog rata. Porodicama ubijenih ne treba posebni datum da se sjete svojih najmilijih jer to čine svakog dana, ali su zato danas bodove na bosanskoj tragediji kupili, ne samo domaći, već i strani zvaničnici.

 

TROČLANO PREDSJEDNIŠVTO NA DVIJE SUPROTNE STRANE

 

I danas je ostavljen prostor nacional patriotizmu da izađe na površinu.

 

Izetbegović i Komšić su položili vijence ubijenim Sarajlijama, a Radmanović je čestitao Srni 20- godina postojanja prve novinske agencije iz Republike Srpske.

 

I danas je ostavljen prostor izdajicama da se uvuku na "naše redove".

 

Ukazao se među onima koji su došli da odaju počast i Carl Bildt, švedski ministar vanjskih poslova. Isti onaj čovjek koji je sprečavao EU da zaustavi rat, tvrdeći da je Milošević pošten čovjek.

 

Carl Bildt je 7. jula 1995. godine sjedio sa Miloševićem, a samo četiri dana kasnije desio se genocid u Srebrenici. Potpuno jasno, aminovan i iz međunarodnih krugova.

 

Podsjećamo da je Carl Bildt svjedočio u Hagu u korist Biljane Plavšić koja je osuđena za genocid. Isti Bildt je pokrenuo inicijativu za njeno puštanje iz, zamislite slučajnosti, švedskog zatvora u kojem je „služila“ kazno opkoljena teniskim i sportskim terenima, interenetom, kompjuterom, bibliotekom...

 

ŽENA SA NAJVEĆIM MUDIMA U SARAJEVU

 

Bijes svih Sarajlija koji nijemo ćute, u kojima je ubijen duh, na Bildtu je isklalila bivša haška glasnogovornica Florence Hartmann, koja ga je jedina pred crvenim stolicama, imaginarnim žrtvama pitala: „Šta vi radite ovdje?“

 

Hartmann je optužila Bildta da nije uradio ništa da opsada od skoro 1.500 dana ne traje toliko dugo i dodala: "Ja sam slobodna građanka Evrope, ja imam pravo da mu kažem i on ima pravo da nastavi da bude tu", dodala je bivša glasnogovornica Haškoga tužilaštva.

 

Upravo se tu ogleda razlika u razmišljanju između civilnih Evropljana i „merhametli Sarajlija“ koji uporno savršeno „brane“ titulu 20-godišnje žrtve.

 

Još jedan čovjek je danas reagovao na Bildtovu pojavu, opet stranac. Britanski novinar Ed Vulliamy je javno rekao da razumije Bildtov dolazak "samo ako je došao da se izvine iz dubine srca ljudima u Bosni i duhovima žrtava". "Ali mislim da nisu tu zbog toga, nisu trebali dolaziti", kazao je britanski novinar.

 

Glavni grad BiH i cijela država, pokazali su danas da im je i dalje potrebna intervencija stranaca, u svakom smislu, a posebno u građanskom.

 

Oni koji su Bildtovu pojavu objeručke prihvatili jesu Zlatko Lagumdžija i Bakir Izetbegović koji su nakon susreta sa švedskim zvaničnikom u javnost odaslali poruke mira, ljubavi, želje za saradnjom svake vrste, ekonomskom, političkom.

 

GDJE JE NESTAO BUNT SARAJLIJA?

 

Ruku na srce, nismo ni očekivali da će se pobuniti Lagumdija ili Izetbegović, ali je veće pitanje- zašto nije reagovao nijedan Sarajlija zbog Bildtovog prisustva i vrijeđanja žrtava? Zašto nije reagovala nijedna majka, silovana žena, demobilisani borac, obespravljeni penzioner?

 

Masi plastike uvezene iz Srbije, stolicama koje su žestoko plaćene iz javnih budžeta- performansu reditelja Harisa Pašovića, rijetki su mogli prići, a među VIP zvanicama bio je upravo Carl Bildt.

 

Sarajlije su nailazile na zabranu pristupa “svetim stolicama”, zbog odluke o prioritetima koje je donijela navodno gradska uprava.

 

Kakva ironija!

 

Zašto se ni danas niko ne odnosi s poštovanjem prema žrtvi?

 

Upravo bi zato ovaj datum ubuduće trebalo obilježavati tako da se podsjetiti i na preživjele žrtve rata, koje su danas obespravljene, zahvaljujući mafiji koja manipuliše nacionalnim emocijama, što su i danas učinili.

 

PERFORMANS KAO SAVŠENA ILUZIJA

 

Performans koji je izveden u centru grada, dramaturški i vizuelno je odlično osmišljen, iluzija je uspjela, novac je opravdan, a narod koji želi nekome da pripada i vjeruje, poistovijetio se sa tonama plastike oličene u stolicama koje će ostati na našoj zemlji da ih stoljećima „vari“.

 

Posadite cvijeće ili drveće za ubijene Sarajlije, jedan je od odličnih prijedloga za obilježavanje godišnjice opsade Sarajeva koje je iznio reditelj Ahmed Imamović. Međutim, ta ideja je odmah u startu osuđena na propast, iz jednostavnog razloga- nije profitabilna.

 

Napisala: Merima Spahić

Petak, 06. April 2012 u 23:59

Izvor: bh news

Tagovi: dan grada Sarajeva, carl bildt, Florence Hartmann

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 2 } DODAJ KOMENTAR
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.