PISAĆI STOL

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Ko danas slavi 6. april?

Hoće li ovaj dan obilježiti oni koji su ostali bez svoje djece, članova porodice, RVI i obespravljene civilne žrtve rata, raduju mu li se silovane žene, demobilisani borci, imaju li razloga da mu se raduju oboljeli od PTSP-a, a koji žive na marginama društva tretirani kao 'ludaci' i 'čudaci'...

 • pioniri.jpg
 • vjecna_vatra.jpg
 • Preko-100.000-zrtava-rata-u-BiH.jpg
 • demobilisani_borci_2.jpg
 • silovana_zena.jpg
 • siromastvo.jpg
 • kolektivni_centar.jpg
 • Titovi pioniri (Foto: forum.net.hr)

 • Vječna vatra: Spomenik žrtvama iz Drugog svjetskog rata 1941-1945.

 • Preko 100 hiljada žrtava je stradalo tokom rata u BIH 1992.- 1995.

 • Demobilisani borci spavaju pred Parlamentom BIH tražeći da ostvare svoja prava, ali ih niko ne vidi

 • Žrtve u BiH nsu dobijle nikavu pravdu i odštetu od države

 • Na rubu siromaštva danas u BiH živli pola stanovnika!

 • U BIH još uvijek postoji 159 kolektivnih centara, od kojih mnogi ne zadovoljavaju ni osnovne potrebe

Na današnji dan 1945. godine Sarajevo je oslobođeno od fašističkog okupatora, a istog dana 1992. godine zvanično je počeo rat u BiH, ili kako ga zvanično slave „otpor grada“.

 

Ko sve slavi ovaj datum, njegovu svijetlu i najtamniju istoriju ili obje? U javnosti ćemo vidjeti ine koji će se uslikati pred spomenicima prošlosti i položiti vijence i cvijeće kupljene na račun budžeta, slave ga najviše oni koji ostvaruju bilo kakvu zaradu, kao što su zadnje stranice dnevnih novina, kreativci koji su u ovom datumu pronašli umjetničku inspiraciju za projekte...

 

Doduše, u manjem broju postoje i oni koje još uvijek uvijek emotivno dirne ovaj datum,a riječ je o preživjelim prvoborcima iz Drugog svjetskog rata, neki će ga se sjetiti, rijetki obilježiti, a još manje njih slaviti.

 

Veliko je pitanje da li će ovaj dan obilježiti oni koji su ostali bez svoje djece, članova porodice, RVI i obespravljene civilne žrtve rata, raduju mu li se silovane žene, demobilisani borci, imaju li razloga da mu se raduju oboljeli od PTSP-a, a koji žive na marginama društva tretirani kao „ludaci“ i „čudaci“...

 

Znate li da danas u BiH status raseljenih ima oko 117.000 osoba, hiljade ljudi još žive u 159 kolektivnih smještaja širom BiH. Hoće li se u kakvom kolektivnom centru zavijoriti naša zastava? Poneki patriota će pronaći zastavu sa ljiljanima zaostalu iz rata i „zadjenuti“ je za zavjesu na prozoru. Nek se zna, danas je 6. april!

 

Ovaj datum trebao bi podsjetiti i na preživjele žrtve rata, koje su i danas nastavile da „brane“ status žrtve, zahvaljujući mafiji koja manipuliše nacionalnim emocijama. Oni se ne vide, neprimjetni su, jer duhovno ubijeni.

 

Danas se obilježava 6. april. Nekad davno se slavio samo onaj 6. april koji je donio mir Sarajevu, 1945. godine. To je bio Dan oslobođenja Sarajeva od okupatora iz Drugog svjetskog rata.

 

I U PJESMICAMA JE NESTALA SREĆA?

 

Decenijama kasnije, pjevale su se na taj dan „Titove“ pjesmice koje su sve generacije znale napamet, pjevušeći ih uniformisani crvenim maramama i plavim kapicama sa petokrakama.

 

„Crvenu maramu nosiću ja, i plavu kapicu, tra-la-la-la. Crvena zvjezdica na kapi sja, o vratu marama, tra-la-la-la...“, glasi dio jedne sretne pjesme koju smo pjevušili.

 

Takve pjesme zamijenile su 1992. godine tužne, one koje su značile samo tugu, jad, rat. Od tada slušamo „Šehidski rastanak“, „Ako se zlo dogodi“, „Ja ti odoh majko Bosnu braniti, ako poginem nemoj žaliti“...

 

U pjesmama o našoj zemlji, u novoj istoriji nestale su riječi poput „tra-la-la-la“, a zamijenile su je najtužnije- "smrt, rastanak, poginuti...". Tužne su nove pjesme, kao i nova stvarnost, posebno za one koji su izgubili svoje najmilije. Za one na vlasti, sretnije stvarnosti nikada neće biti.

 

Ima li ijedna majka ili sestra razlog da danas obilježi bilo šta?

 

BROJ POGINULIH SARAJLIJA

 

U antifašističkoj borbi za vrijeme Drugog svjetskog rata, od 1941. - 1945. godine, 10.961 građana Sarajeva je poginulo.

 

Tokom opsade Sarajeva, od 1992.- 1996. godine, u Sarajevu je poginulo 11. 541. osoba.

 

Najveća razlika između ovih datuma koji se obilježavaju i nekad i sad, jeste izgradnja kulta poštivanja, odnosno negiranja žrtve.

 

Samospaljivanje obespravljenih građana pred institucijama vlasti, danas je vijest koja se samo jednokratno tretira u medijima, nezaposlenost u BiH je najviša u Evropi i regiji, penzioneri jedva preživljavaju, dok istovremeno političari u BiH primaju prosječno najviše plate u Evropi...

 

ČINJENICE DANAS:

 

PTSP (Posttraumatski stresni poremećaj)

Prema zvaničnim podacima, BiH je rekorder po broju oboljelih od PTSP-a, čiji udio u ukupnom stanovništvu iznosi čak 10 posto. Od 1995. godine do danas u BiH se ubilo 4.000 ratnih veterana oboljelih od ovog sindroma, a u BiH ne postoji nijedna specijalizovana ustanova u kojoj bi oboljelima bila pružena adekvatna medicinska pomoć.

 

DEMOBILISANI BORCI

Ukupna nezaposlenost kategorije boračke populacije za čak 53 % u Federaciji BiH. U Republici Srpskoj je od 20.000 demobilisanih boraca, zaposleno samo deset posto.

 

TROŠKOVI JAVNE ADMINISTRACIJE U BiH

U administraciji je zaposleno više od 72 hiljade ljudi. U protekle tri godine broj zaposlenih u administraciji, uprkos opštem siromaštvu i recesiji, povećan je za više od četiri hiljade! Iako je Bosna i Hercegovina jedna od najnerazvijenijih država u Evropi, plate državnih dužnosnika među najvišim u ovom dijelu Evrope.

Broj ministarstava u BiH iznosi čak 180! BiH bi uštedjela 750 miliona maraka godišnje ukoliko bi se izdvajanje za plate u javnoj upravi ograničilo na 10 posto BDP-a.

 

SILOVANE ŽENE

Desetine hiljada žena zlostavljanih u ratu suočavaju se s nekažnjenim silovateljima i nemaju osiguranje, tvrdi Amnesty International, koji je dokumentirao stotine oblika silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja nad ženama i djevojčicama. Na osnovu preporuka Amnestija iz 2010. godine, državne vlasti u BiH prihvatile su obavezu pripreme zakonskog okvira koji bi osigurao da žrtve dobiju pravdu i odštetu, ali do danas ništa nije učinjeno.

 

BROJ POGINULIH

Prema podacima demografskog odjela Ureda tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, navodi se da je u BiH tokom rata poginulo 104.732 ljudi, odnosno 42.106 civila te 62.626 vojnika.

 

NEZAPOSLENOST U BiH

U Bosni i Hercegovini se, prema podacima zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, nalazi 543.703 osoba koje su bez posla, što je 44 posto od ukupnog broja radno sposobnih osoba.

 

Možda bi preživjele žrtve rata trebalo pozvati da danas ponesu po stolicu iz svoje kuće, sjednu na meraju i podsjete vlast, na vlastito postojanje.

 

Sretan praznik!

 

 

Napisala: Merima Spahić

Petak, 06. April 2012 u 00:01

Izvor: Bh-news

Tagovi: 6. april, dan grada Sarajeva

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.