COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Generacija otpora: „Sarajevo knjiga opsade“

Knjiga predstavlja i svojevrsnu posvetu sarajevskim slikarima, kiparima, piscima i svim umjetnicima koji su stvarali i pisali o opsadi i tokom opsade, koji su godinama radili u srušenim ateljeima, u kućama i kvartovima pod prijetnjom snajperista i izloženi svakodnevnom granatiranju.

Ambasada Italije u Bosni i Hercegovini i izdavačka kuća ADV izdali su knjigu „Sarajevo il libro dell'assedio“ (Sarajevo knjiga opsade).

 

Knjiga je objavljena u okviru manifestacije obilježavanja 20. godišnjice opsade Sarajeva, a sadrži tekstove sarajevskih pisaca i pjesnika Dževada Karahasana, Tvrtka Kulenovića, Izeta Sarajlića, Abdulaha Sidrana i Marka Vešovića.

 

Knjiga je ilustrovana fotografijama Danila Krstanovića, nastalim za vrijeme opsade.

 

"Sarajevo il libro dell'assedio" objavljena je u cijelosti na italijanskom jeziku, jer je Italijanima važno da se ne zaboravi šta se desilo Bosni i Hercegovini i građanima Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, istakao je Daniele Onori, šef Odjela za kulturu Ambasade Italije.

 

„Današnje generacije se ne sjećaju i ne žele da se sjećaju. Opsade se najviše sjećaju oni ljudi koji su izgubili najmilije, a ja ih zovem generacijom otpora“, kaže Piero Del Giudice, autor ovog projekta.

 

Knjiga predstavlja i svojevrsnu posvetu sarajevskim slikarima, kiparima, piscima i svim umjetnicima koji su stvarali i pisali o opsadi i tokom opsade, koji su godinama radili u srušenim ateljeima, u kućama i kvartovima pod prijetnjom snajperista i izloženi svakodnevnom granatiranju.

 

U njoj su priče, pjesme i fotografije sarajevskih autora, tekstovi pisani tokom godina opsade, objavljeni i neobjavljeni, koji vremenom nisu izgubili svoju tragičnu ljepotu; govori o životima u blokadi, o sjećanjima muškaraca i žena, o historiji.

 

„Autori ovog projekta su kao satovi koji su stali prije dvadeset godina. I naši životi su stali 1992., ali nisu završeni. Nama je ovaj fašizam oteo ono za šta smo mislili da nam nije moguće oteti - naše uspomene, ideje, ideale... Naše ljubavi su osramoćene, popljuvane i u tom pogledu naša generacija je generacija komunističke pastorčadi“, istakao je akademik Abdulah Sidran.

 

Promocija knjige „Sarajevo il libro dell'assedio“ bit će održana u četvrtak, 5. aprila u Historijskom muzeju BiH, sa početkom u 18 sati.

Srijeda, 04. April 2012 u 23:58

Izvor: bh news

Tagovi: Sarajevo il libro dell'assedio, Sarajevo knjiga opsade

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.