BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Nema novca za penzije demobilisanih boraca

Kantonalni sud u Mostaru donio je presudu kojom se nalaže da Federalni zavod PIO/MIO penzionisanim vojnicima OS BiH mora isplatiti svih 29,8 miliona KM, kako im je obećano Zakonom o službi u OS BiH prije dvije godine.

Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH, koji su prema zakonu iz 2010. godine stekli pravo na prijevremeno penzionisanje, i dalje se nalaze pred zgradama institucija BiH u Sarajevu, kako bi ispratili rad na izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama.

 

Istovremeno, Zavod za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO/MIO) Federacije BiH (FBiH) saopštio je da nema sredstava za isplatu penzija bivšim pripadnicima Oružanih snaga (OS) BiH koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje, izjavio je direktor Federalnog zavoda Zijad Krnjić.

 

On je istakao da bi isplatom penzija sa računa Federalnog zavoda PIO nastao problem u FBiH.

 

"Nećemo dozvoliti da budu ugrožene starosne penzije, jer to ne bi bilo korektno", rekao je Krnjić .

 

Kantonalni sud u Mostaru donio je presudu kojom se nalaže da Federalni zavod PIO/MIO penzionisanim vojnicima OS BiH mora isplatiti svih 29,8 miliona KM, kako im je obećano Zakonom o službi u OS BiH prije dvije godine.

 

Hubjer: Neće nas otjerati ni snijeg

 

Ni loše vrijeme praćeno kišom i snijegom neće otjerati bivše pripadnike Oružanih snaga BiH, koji trinaesti dan ispred zgrada institucija BiH u Sarajevu traže svoja prava, poručio je predstavnik bivših vojnika Senad Hubjer.

 

Prema njegovim riječima, bivši vojnici i dalje će ostati na tom mjestu kako bi propratili aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o službi u OS BiH. "Pokisli smo i promrzli, šatori su usljed nevremena propali, pa ih popravljamo, ali odlučni smo da ovdje ostanemo do kraja", rekao je Hubjer Srni.

Nedelja, 01. April 2012 u 15:54

Izvor: srna, hayat, bhnews

Tagovi: sarajevo, protest, demobilisani borci, penzije

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.