PISAĆI STOL

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Žene danas očekuju sve, a u suštini ne dobiju ništa

Svim djevojkama i ženama Bh-news.com želi sretan 8. mart.

Danas je 8. mart. Ide odmah poslije sedmog marta. Žene na taj dan očekuju "sitan znak pažnje".

 

Jedna riječ, gest, poljubac imaju mnogo duži rok trajanja od nekog parfema koji neće doživjeti ni naredni mjesec, znaju to žene.

 

Neke žene i djevojke očekuju jedan običnan zagrljaj u nekom, snijegom prekrivenom parku, a neke izlazak u skupi restoran.

 

Navodno, zagrljaj mogu dobiti uvijek, a izlazak u restoran ili diskoteku, tj. priliku da pokažu svoju novu haljinu, koju su im kupili muškarci, ne smiju propustiti.

 

Djevojke i žene očekuju prisutnost njihovih momaka ili muževa, koji ih vole, ili možda jednu promrzlu i siromašnu ružu, a dobiju najskuplji buket cvijeća.

 

Neke se čak nadaju i nekoj poeziji, pjesmi, stihu, a neke dobiju putovanje, izlet, odlazak na more. Očekuju zajedničku večer uz svijeću i uzdahe, a dobiju Ligu prvaka.

 

Žene danas očekuju sve, a ne dobiju ništa.

 

Danas je Međunarodni Dan žena.

 

Rođen na prijelomu vijeka, u vrijeme velikog industrijskog napretka ali i velikih turbulencija, kriza i radikalnih ideologija, ovaj je Dan, pokazalo se, nosio u sebi korijene protesta i političkog aktivizma koji će postati nezaobilazni oblici društvenog života.

 

Godine koje su prethodile historijskoj 1910. obilježila je snažna spolna segregacija i mali postotak zaposlenih žena u industrijski razvijenim zemljama. One koje su bile zaposlene mahom su radile u tekstilnoj industriji, manufakturi i kao pomoćno osoblje u domaćinstvima.

 

Radile su u vrlo lošim uvjetima i za iznimno male plate.

 

U isto vrijeme industriju pogađaju velike krize. Udruženja radnica koja nisu pripadala sindikatima našla su se u nezavidnoj poziciji dok su sindikati sve više jačali.

 

U Evropi, Velikoj Britaniji, Americi i u nešto manjem obimu Australiji, žene sve više lobiraju za svoje pravo glasa. Ta borba kao da je potisnula sve druge aspekte života žena i nove, revolucionarne promjene dale su se naslutiti.

 

U BiH preko 260 hiljada nezaposlenih žena

 

Prema podacima zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini sa 31. januarom 2011. godine na evidencijama je prijavljena 526.701 nezaposlena osoba.

 

Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, njih 262.996 ili 49,93 posto su žene, saopćila je Agencija za rad i zapošljavanje BiH . 

 

Svim djevojkama i ženama Bh-news.com želi sretan 8. mart.

 

Četvrtak, 08. Mart 2012 u 09:50

Izvor: bhnews

Tagovi: žene, 8. mart

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.