PISAĆI STOL

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Zašto je zamrla umjetnička kritika o filmu Angeline Jolie?

Hvala Angelini Jolie što se uopšte bavila komplikovanim bosanskim pitanjem, upozorila na inertnost svijeta prema genocidu, što je kročila na naše tlo, što nas se uopšte sjetila...

 • Uzemljikrviimeda_2.jpg
 • zemlji_krvi_meda.jpg
 • krvi_meda.jpg

Sarajlije su oduševljene filmom "U zemlji krvi i meda" Angeline Jolie, u Srbiji je dozvoljeno emitovanje filma ali je premijera doživjela debakl jer je prisustvovalo svega 12 gledalaca, a u pola BiH- Republici Srpskoj, film se nikako ne prikazuje.

 

"Ovo sve govori o podijeljenosti ove regije", tačno je prokomentarisala Jolie.

 

Očekivano, najbolje kritike, film je dobio u Sarajevu. Mnogi nisu štedjeli riječi hvale, a koje su izmamljene najviše zbog same Angeline odluke da napravi film o agresiji na BiH, koji je definitivno pokrenuo brojne rasprave i beskonačne dijaloge.

 

No, pitanje je, koliko nam upravo sada takve rasprave trebaju, koliko je dobro otvaranje starih rana, koliko će rasprave uspjeti da pokrenu korisne inteletualne diskusije, a da pri tome ne probude balkansko divljaštvo, negiranje zločina, posipanje soli na rane...

 

Nažalost, o filmu kao umjetničkom djelu pričalo se najmanje, a najviše o njegovom sadržaju što- najviše na kraju liči na scenu iz film "Ničija zemlja" i raspravu- ko je počeo rat?!

 

Kao neko ko je većinu svoje filmske karijere posvetio provjerenim- komercijalnim holivudskim ostvarenjima, Angelina Jolie ni u svom režiserskom i scenarističkom ostvarenju nije uspjela izbjeći tu holivudsku zamku.

 

U centru priče filma „U zemlji krvi i meda“ je ljubav između Ajle (Zana Marjanović) i Danijela (Goran Kostić) koja počinje u BiH 1992. godine, ali tada počinje rat. Naprasno, iznenada, neočekivano...

 

Koncepta naziva „U zemlji krvi i meda“, rediteljica filma se nije držala do kraja.

 

Med je nestao, ako je uopšte bio i prikazan, iako je vjerovatno pokušan da bude zamijenjen nerealnbom scenom koja sva odiše Holivudom- kada Danijel donosi svojoj zarobljenici, inače više puta silovanoj Ajli, večerenju haljinu i vino u ćeliju!

 

Scena sa krvlju je posebno jasno naznačena tek u posljednoj sceni u kojoj Danijel ubija Ajlu, pucajući joj u glavu i prosipajući njenu krv po zidu.

 

Ne postoji događaj koji će opravdati zašto je ovo zemlja meda, a zašto ne, recimo džema ili eurokrema, kada sadržaj ne opravdava sami naslov filma.

 

Kao režiser sa visokim i vjerovatno neograničenim budžetom za film, Angelina Jolie je morala pronaći način da nam čulno približi bolnu krv i slatki med iz naslova.

 

Istorijska vrijednost filma kao dokumenta je sigurno nemjerljiva, međutim potrebno je pokrenuti raspravu i o umjetničkom dojmu.

 

Struktura scenarija filma stoji na staklenim nogama, a događaji se nižu bez ikakve uzročno – posljedične veze.

 

Od ludila koje je početkom 90-tih stiglo i u sarajevsko naselje Grbavica, a koje je očigledno popularna glumica željela da oživi, nema ni traga.

 

NEDOSTATAK DIJALOGA I EMOCIJA

 

Ubistvo djeteta i reakcija majke je naprasno prekinuta, a emocije nedostaje i u kadru koji je trebao da bude okidač za suze, kada Ajla bježi iz zarobljeništva i sastaje sa svojom sestrom nakon dugo vremena.

 

Ipak, ono što je vjerovatno najveći problem samog scenarija ovoga filma jeste dijalog, podsjeća kritika na sajtu novinar.me


- Zašto si donio vino? Da ti nije rođendan?

- Nije. Da nije tebi rođendan?

- Nije. A kad je tebi rođendan?

...A kad je tebi rođendan?...

 

Ovo je samo jedan dijaloški dio scenarija, a predstavlja scenu u kojoj Danijel donosi vino u sobu u kojoj je Ajla zatočena.

 

Kao primjer dobrog scenarija i još prirodnijeg dijaloga mora se navesti film „Savršeni krug“ za koji scenario potpisuje Abdulah Sidran-

 

- Ne kaže se granatla nego granata

- Svejedno kako se kaže, ja se opet upišam.

 

"U zemlji krvi i meda" toga nema. Ne treba zaboraviti činjenicu da Ajla ne zna ništa o svojoj sestri ni prijateljima, i da je okružena srpskim vojnicima koji su bebu njene sestre bacili sa balkona.

 

Ona pristaje na vino, na dobrovoljni seks, Ajla nijednog trenutka ne razmišlja o svojoj sestri, njenoj bebi, nikada ne pokušava da preko "svog Srbina" Danijela dobije bilo kakvu informaciju o njima...

 

Neuvjerljivih scena ima mnogo, a među njima je i ona u kojoj Danijel iz ćelije vodi Ajlu na romantičnu večer, oblačeći je u lijepu haljinu. Odlaze u razrušeni muzej gdje razgledaju umjetničke slike.

 

Ipak, treba pohvaliti ulogu Zane Marjanović i Gorana Kostića, koji su u pojedinim momentima filma zaista pokazali da je riječ o talentovanim glumcima koji su se povremeno "gubili" u holivudskom načinu interpretacije.

 

Film Angeline Jolie je u svakom slučaju pokrenuo dijalog, raspravu, pokazao je gdje je BiH i regija 20 godina od počinjenog genocida.

 

Hvala Angelini Jolie što se uopšte bavila komplikovanim bosanskim pitanjem, upozorila na inertnost svijeta prema genocidu, što je kročila na naše tlo, što nas se opšte sjetila...

 

Zadužila je Marilyn Monroe današnjice, odnosno Angelina Jolie- Bosnu i Hercegovinu zauvijek, zemlju na čijoj je promociji u svijetu još do sada, prije Angeline, najviše učinio frontmen slavne grupe U2 Bono Vox.

 

Ipak, možda bi bolja promocija Bosne i Hercegovine u svijetu bila da je Jolie uradila film o zemlji u kojoj su održane 14. Zimske olimpijske igre 1984. godine, u kojoj se samo osam godina kasnije dogodilo najveće krvoproliće nakon Drugog svjetskog rata.

Nedelja, 26. Februar 2012 u 12:55

Izvor: bhnews

Tagovi: film, jolie, kritika

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.