COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

25 godina od smrti Andyja Warhola

 • andywarloh.jpg
 • AndyWarhol1.jpg
 • andywarhol2.png
 • andywarholmichaeljackson.jpg
 • marilynandywarloh.jpg

Andy Warhol, slikar, filmski reditelj, pisac, zvijezda, predstavnik pop arta, rođen je 1928. godine u Pittsburghu kao četvrto dijete svojih roditelja. U trećem razredu obolio je od horeje, koja izaziva bezvoljne trzaje mišića.

 

Ova bolest uzrokovala je i promjenu u pigmentaciji kože, a kasnije je Andy razvio i hipohondriju i strah od doktora i bolnica. Pošto je većinu djetinjstva bio vezan za krevet, odnos sa vršnjacima je bio nemoguć, zbog čega je postao jako vezan za majku.

 

Provodeći dane u krevetu, volio je da crta, sluša radio i skuplja sličice filmskih zvijezda koje je lijepo oko kreveta. Warhol je svoje odrastanje u krevetu kasnije okarakterisao kao osnovni faktor u razvoju njegove ličnosti i sposobnosti.

 

Ubrzo je talenat u potpunosti isplivao, zbog čega se 40tih godina odlučio za studij umjetnosti i dizajna u rodnom gradu. Ubrzo seli u New York gdje radi kao ilustrator za neke magazine. Postao je poznat po svojim neobaveznim pokretima prilikom crtanja i vrlo brzo održava vlastite izložbe.

 

Međutim, pravo Warholovo doba nastupa tek 60tih godina, kada se od ilustratora razvio u najvažnijeg američkog umjetnika.

 

Počeo je slikati poznate američke proizvode, poput Coca-Cole, kao i poznate ikone, poput Marilyn Monroe ili Elizabeth Taylor. Godine 1963. osnovao je „The Factory" i oko sebe skupio slikare, pisce, muzičare i poznate underground ličnosti. Počeo je da se bavi štampom na tkanini i slike je radio u serijama, pa je osim bavljenja umjetnošću masovne proizvodnje uspio od nje napraviti i masovni produkt.

 

Izjavljujući da želi da bude mašina i umanjujući značaj svoje kreativnosti u produkovanju svoje umetnosti, Warhol je načinio revoluciju u umjetnosti.

 

U svom ateljeu „ The Factory" dovodio je „svakog ko je bio neko", a posjećivali su je svi, od Micka Jaggera do Salvadora Dalija, a dovodio je i prostitutke. Mnoge zvijezde su ovdje i stvorene, poput Velvet Undergrounda ili Edie Sedgwick.

 

Pošto je čvrsto vjerovao u neselektivnost – smatrao je nemogućim da se izrazi jednim medijem, '63 godine kupio je 16mm kameru kojom je snimio svoje filmove "Chelsey Girls", "Poor Little Rich Girl", "Sleep" ili "Empire".

 

Njegovi filmovi nisu zabilježili značajniji uspjeh, jer je film „Empire" zapravo snimak koji traje 8 sati, a prikazuje samo Empire State Building u suton.

 

Prostituke iz ateljea su uglavnom tumačile likove u njegovim filmovima, ali je njegova muza bila Edie Sedgwick, prva "it girl" 60tih i jedna od najbogatijih nasljednica tog vremena.

 

Iako su bili nerazdvojni Edie je počela da se drogira i sa 28 umrla od heroina. Na početku njenog propadanja Andy je se odrekao.  Za njen pad okrivili su njega, jer joj nikada nije platio ni za jedan film. Priču o ovoj heroini na veliki ekran je prenijela Sienna Miller u filmu "The Factory".

 

Vremenom su Andyja počeli optuživati za brutalnost i hladnokrvnost.  Warhol je bio jedan od prvih vodećih gay američkih umjetnika koji su bili otvoreni po pitanju svoje seksualnosti. Tokom karijere pravio je erotske crteže i fotografije muškaraca.

 

Godine 1968 , Valerie Solanas, radikalna feministkinja koja se pojavljivala u "The Facory" ranije , ali i u njegovom filmu "I", je pokušala da upuca Warhola. 

 

Od tada "The Factory" nije bila otvorena za sve, a za mnoge je to bio kraj jedne ere.

 

U poređenju sa uspehom i skandalima iz 1960-ih, 70te su bile mnogo mirnije. Warhol je sada počeo da okuplja nove, bogatije ličnosti, među kojima su Mick Jagger, Liza Minnelli, John Lennon, Diana Ross, Brigitte Bardot i Michael Jackson, koje je portretisao.

 

Andy Warhol preminuo  je u New Yorku 22. februara '87, kada je imao 58 godina. Nakon rutinske operacije žučne kesice, bolnično osoblje nije dobro pratilo njegovo stanje te su ga "napunili" tečnošću. Zbog toga je Andy umro u snu od iznenadnog infarkta.

 

Sahranjen je u predgrađu Pittsburgha, a na sahrani, govor je držala Joko Ono.

Srijeda, 22. Februar 2012 u 17:00

Izvor: bh-news

Tagovi: andy warloh

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.