PISAĆI STOL

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Intervju/Željko Majstorović: Da li je kataklizma zaista na pomolu?

Profesor Vladimir Paar iz Zagreba koji je nedavno govorio o tome, kaže da ne zna hoće li se to 'Ledeno doba' desiti za sto ili dvjesto godina. Do tada imamo varijacije vremena.

Razgovarao: Mirza Skenderagić

 

 

Meteorolog Federalnog meteorološkog zavoda Željko Majstorović u intervjuu za „Bh-news“ govori o ovogodišnjoj zimi, rekordnom snijegu u BiH, globalnom zagrijavanju, novom „Ledenom dobu“.

 

- Da li konačno možemo reći da je najgore prošlo kada je u pitanju ovogodišnja zima, odnosno da li su jučerašnje (Ponedjeljak, 20. 02.) padavine njene posljednje riječi?

 

Tako je. Do kraja mjeseca temperature polako rastu. Očekuje nas dosta promjenljivo vrijeme, ali bez puno padavina, tako da će se snijeg lagano topiti.

 

- Kako objašnjavate rad zimskih službi u BiH i regionu, odnosno da li je njihova reakcija na situaciju nastalu nakon ovogodišnjih snježnih padavina zadovoljavajuća?

 

Bilo je izvijesnih sitnih propusta, ali s obzirom na intenzitet nepogode i prisutne stogodišnje rekorde, naročito u mostarskom i sarajevskom području, dobro smo se borili.

 

- U nekoliko navrata ste izjavili da Sarajevo nikada nije bilo pod većim  snježnim pokrivačem. Da li je ovo do sada najteža zima u Sarajevu?

 

Tako je. Novi rekord u visini snijega je 107 cm (05.02. u Sarajevu). Ovaj februar se po „težini“, tj. po visini snijega i trajanju hladnoće može mjeriti sa 1956. i 2005. godinom.

 

Što se tiče ove zime, treba napomenuti da je decembar bio za oko dva stepena topliji od prosjeka, dok je januar bio u granicama prosjeka.

 

- Cijeli svijet je ove godine imao velikih problema sa hladnoćama, a snijeg je padao tamo gdje gotovo nikada nije. Zašto se sada događaju takve stvari? Da li možda priroda, na neki način, šalje upozorenje, opomenu?

 

Nepogode se stalno dešavaju u svijetu. Posljedica globalnog zagrijavanja, tj. klimatskih promjena je, između ostalog, povećana promjenljivost vremena, tako da iz godine u godinu raste broj ljudskih žrtava i materijalne štete od meteoroloških prilika.

 

Bosna i Hercegovina se nalazi u dobrom području što se klime tiče, pa je to manje izraženo. Ipak, u ovom mjesecu pored velikih materijalnih šteta, prvi put bilježimo i ljudske žrtve.

 

- Prve i najteže ovogodišnje padavine bile su popraćene munjama i gromovima. Kako objašnjavate jedan tako izuzetno rijedak fenomen?

 

Izuzetno jaki sudari i miješanje hladne kontinentalne mase sa vlažnim masama (ciklonima) sa mora, uzrok su ove pojave. Ona je češća za vrijeme ljetnih nepogoda, ali se dešava i zimi.

 

- Neki naučnici tvrde da će klimatske oscilacije postajati sve gore i gore i da u budućnosti možemo očekivati još težu situaciju. Da li je ovogodišnjih 107 centimetara snijega samo početak?

 

Već sam spomenuo da je povećana promjenjivost vremena posljedica globalnog zagrijavanja koje i dalje traje, tako da će toga biti još.

 

Što se prognoze na duže staze tiče, tu postoje razni scenariji, s vrlo različitim odgovorima, tako da  to dovodi u pitanje tačnost prognoze. Može se reći da naučnici na tome i dalje rade, pa će u budućnosti vjerovatno i odgovori biti precizniji.

 

- Kakvo će biti ovogodišnje ljeto? Da li je vrijedi pravilo da poslije ovakve zime dolazi iznad prosječno toplo vrijeme?

 

To je nemoguće odgovoriti. Mi ćemo krajem ovog mjeseca uraditi mjesečnu prognozu i sezonsku „statističku procjenu proljeća“. To je najviše što nauka u ovom momentu može.

 

Na web stranici SEEVCCC centar za klmatska istraživanja daje procjenu (u obliku mjesečnih karata) za sedam mjeseci unaprijed za region jugustočne Evrope, međutim to je još uvijek u eksperimentalnoj fazi.

 

Meteorolozi iz cijelog regiona se sastaju jednom godišnje i prave kritičku analizu u cilju poboljšanja modela, pa će u budućnosti biti sve bolja.

 

- Dvocifreni minusi, zaleđene rijeke, brda snijega – sve izgleda kao uvod u novo „Ledeno doba“. Da li je kataklizma zaista na pomolu?

 

Profesor Vladimir Paar iz Zagreba koji je nedavno govorio o tome, kaže da ne zna hoće li se to „Ledeno doba“ desiti za sto ili dvjesto godina.

 

Do tada imamo varijacije vremena (Ne klime – klima se računa za periode od najmanje trideset godina).

 

Uvijek je bilo hladnih i toplih, kišnih i sušnih perioda i godina. Samo da napomenemo da je 2010. godina bila jedna od najkišnijih godina koja se pamti, a 2011. godina jedna od najsušnijih.

 

Tome je uzrok snažna smjena El Ninja 2010. i La Ninje 2011. godine. La Ninja je još uvijek aktivna i ona Evropi donosi anticiklonalni tip vremena, tj. duže stabilne i sušne periode.

 

Ovaj veliki anticiklon koji je u proteklom periodu duže vremena dominirao nad većim dijelom Evrope, donio je dug hladan period, a tu su dodatno uticali prodori vlažnog zraka sa Atlantika koji nisu bili dovoljno snažni da razbiju to „Ledeno jezero“, ali su ga punili dodatnim količinama vlage i prouzrokovali obilne padavine u ovom mjesecu.

Utorak, 21. Februar 2012 u 20:00

Izvor: bh-news

Tagovi: Željko Majstorović

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.