COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Medijska hajka protiv Jolie u Srbiji

Beogradska premijera 'U zemlji krvi i meda' očekuje se u martu, dok se premijera u BiH očekuje u februaru.

Iako publika u Srbiji još nije pogledala film "U zemlji krvi i meda", rediteljski prvijenac američke glumice Angeline Jolie nailazi na svojevrsnu medijsku hajku.

Zamjera joj se da Srbe predstavlja kao zločince i da je film antisrpski, jer cijeli narod prikazuje u iskrivljenom svjetlu.

Uvredljivi naslovi u dijelu srpske štampe svojevrsna su poruka jednoj od najpopularnijih svjetskih glumica, koja bi, prema nekim najavama, trebala prisustvovati beogradskoj premijeri filma, javlja Al Jazeera.

Neutemeljene optužbe

 

Atmosferu nedobrodošlice dodatno pojačavaju neutemeljene optužbe da će Jolie, navodno, tražiti da se ukine bosanskohercegovački entitet Republika Srpska jer je to, kako su neki mediji citirali njene navodne riječi, "genocidna tvorevina".

 

„Ja film, zaista, nisam gledao i o njemu ne mogu govoriti. Voleo bih da sam ga video, ali sam malo dublje zaronio u ovaj proces koji sada radim, a u međuvremenu sam završio i film koji sam snimao u Španiji. Ja ne mogu govoriti o filmu, a niko nikom ne može zabraniti da dođe bilo gde. Ako gospođa Jolie želi da dođe, ne vidim zašto ne bi došla", rekao je za Al Jazeeru glumac Miki Manojlović.

 

Jolie je više puta objašnjavala da iza filma "U zemlji krvi i meda" stoji priča o ljubavi između dvoje mladih ljudi, Srbina i Bošnjakinje, zatečenih u ratu, te da on ne nosi bilo kakvu političku poruku.

 

Inače, ovo nije prva filmska priča iz regiona na sličnu temu, koja je u dijelu srpske javnosti dočekana žestokim kritikama i uz osude.

 

„Ja znam kako je, recimo, Mira Karanović imala probleme  kada je igrala u filmu "Grbavica" i ja sam došla da je podržim, zato što je to pravo svakog umetnika  da igra neku drugu veru, drugu naciju. Šta je tu ružno?  Mi smo ljudi koji smo imali mnogo problema  i mnogo nedaća na ovim prostorima. Zar je moguće da mi to moramo da držimo u sebi i da prosto ne dozvoljavamo da se otvore neki mostovi, neki kontakti, koji će nekom ublažiti taj bol, svih ljudi, na svim stranama", kazuje glumica  Danica Maksimović.

Premijera u martu

 

Pojedini analitičari vjeruju da se u priču o filmu Angeline Jolie u Srbiji umiješala politika i predviđanje da je to upereno protiv nekoga.

 

Takav nesporazum sociolog kulture Ratko Božović naziva „populističkom estetikom" koja ne dolazi iz domena stvaralaštva i kriterijuma, već iz politike i politikanstva.

„Dakle, nesporazum je prvo u apriornosti, da se sudi o nečemu što se ne zna što je,  pa i da znamo što je, ne možemo tako tumačiti, jer umetnost dolazi kao slobodan vid bivstvovanja, kao sloboda sama, kao kreacija. Ona se ne može podvoditi pod ono što je istina o stvarnosti, na način kako se istina identifikuje u polju politike i u polju ideologije", naglašava Božović.

Film "U zemlji krvi i meda" dobio je nagradu američkih producenata Stanley Kramer, priznanje koje se dodjeljuje ostvarenjima koja se bave društvenim pitanjima, kao i nominaciju za američku filmsku nagradu Zlatni globus u kategoriji za najbolji strani film.

 

U već pomenutim dijelovima srbijanske štampe iznose se tvrdnje da film dobija loše kritike u Americi, da bilježi očajne rezultate na tamošnjim blagajnama, pa da se, čak, skida i sa kino repertora.

 

Beogradska premijera "U zemlji krvi i meda" očekuje se u martu, dok se premijera u BiH očekuje u februaru.

Petak, 27. Januar 2012 u 13:16

Izvor: aljazeera, bhnews

Tagovi: Angelina Jolie, film, hajka

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.