BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Euro nakon 10 godina na testu istine

Prva zemlja koja se poslije priključila eurozoni bila je Slovenija, 1. januara 2007., godinu dana poslije ušli su Kipar i Malta, 1. januara 2009. Slovačka, a Estonija 1. januara 2011.

Prije tačno 10 godina, 1. januara 2002., građani 12 zemalja EU-a počeli su mijenjati svoje marke, franke, lire, pesete, drahme za novčanice i kovanice jedinstvene valute eura, koji je kao obračunska jedinica uveden tri godine prije, u januaru 1999.

Sljedeća dva mjeseca, do 1. marta 2002., u optjecaju su uz euro još mogle biti i nacionalne valute.

 

U eurozoni tada je bilo 12 zemalja - Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Holandija, Njemačka, Portugal i Španija.

 

Prva zemlja koja se poslije priključila eurozoni bila je Slovenija, 1. januara 2007., godinu dana poslije ušli su Kipar i Malta, 1. januara 2009. Slovačka, a Estonija 1. januara 2011.

Nakon što je postao svakodnevica za više od 300 miliona Evropljana u 17 zemalja, euro će u godini koja je upravo počela proći test istine, a neuspjeh bi mogao osporiti sva dosadašnja postignuća u evropskim integracijama.

Zbog krize je do sada posredno ili neposredno otišlo šest premijera. Potragu za odgovorom diktira najsnažnija zemlja eurozone Njemačka, inzistirajući na financijskoj disciplini i proračunskoj ravnoteži kako bi se najprije zaustavio rast dugova, a poslije postupno smanjivala razina zaduženosti.

No mjere budžetske štednje smanjuju potrošnju, što izravno utiče na privredni rast, a bez rasta nema ni smanjenja dugova pa se stvara začarani krug iz kojeg se sada ne nazire izlaz.

Euro bi u idućih deset godina mogao postati vodeća svjetska valuta ako čelnici EU-a nastave sa sve čvršćom fiskalnom integracijom. Izjavio je to guverner Francuske središnje banke i jedan od vodećih ljudi Evropske centralne banke Christian Noyer.

Nedelja, 01. Januar 2012 u 17:11

Izvor: hrt, bhnews

Tagovi: Euro, jubilej

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.