BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

U posljednjih 10 godina udvostručeni troškovi života u BiH

Dok prosječan stanovnik Evropske unije za hranu troši 16 posto od ukupnih prihoda, prosječni Bosanac ili Hercegovac za kategoriju golog fizičkog preživljanjanja porodice potroši polovinu ličnog dohotka.

Samo tokom posljednjih deset godina, troškovi života u BiH su udvostručeni.

 

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju kako je u 2001. godini bilo potrebno mjesečno izdvojiti 964,25 KM kako bi podmirili potrebe za prosječnu četveročlanu porodicu.

 

Danas je, tvrde u Instuciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, u istu svrhu potrebno izdvojiti 2.000 maraka svakog mjeseca.


Podjednako sumorna je i računica Udruženja za zaštitu potrošača, prema kojoj je hrana prije 10 godina za četveročlanu porodicu stajala 343 KM mjesečno, a danas je za prehrambene artikle za četiri osobe potrebno izdvojiti 800.

Zbog toga će, tvrde u nevladinom sektoru, tek sljedeće godine građani na svojoj koži osjetiti šta je “prava” recesija.

 

Posebno zabrinjava rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, kao što su hljeb, brašno, ulje, šećer i drugi artikli, koji nemaju alternativu. Oni, dakle, nemaju zamjenu, a niti se potrebe za njima mogu reducirati, piše Večernji list.

"Inače, kupovina se svodi na tri namirnice, tjesteninu, brašno i krumpir, umjesto kvalitete važnija je kvantiteta proizvoda. Krompir, voće i povrće kupuje se na komad, a maslac u gramima. Moram napomenuti i da su cijene pojedinih artikala u BiH skoro za duplo više nego u zemljama Evropske unije", kaže Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača.


Dok prosječan stanovnik Evropske unije za hranu troši 16 posto od ukupnih prihoda, prosječni Bosanac ili Hercegovac za kategoriju golog fizičkog preživljanjanja porodice potroši polovinu ličnog dohotka.

 

Prema izračunu Udruženja, cijene su samo tokom ove godine povećane za 6,5 posto u ukupnoj masi potrošačke korpe.

Agencija za statistiku: U posljednjih 10 godina udvostručeni troškovi života u BiH
Veličina slova: Decrease font Enlarge font
O. B. 13:12 / 28.12.2011.
image

Samo tijekom posljednjih deset godina, troškovi života u BiH su udvostručeni. Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju kako je u 2001. godini bilo potrebno mjesečno izdvojiti 964,25 KM kako bi podmirili potrebe za prosječnu četveročlanu obitelj. Danas je, tvrde u Instuciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, u istu svrhu potrebno izdvojiti 2.000 maraka svakog mjeseca.

Podjednako sumorna je i računica Udruge za zaštitu potrošača, prema kojoj je hrana prije 10 godina za četveročlanu obitelj stajala 343 KM mjesečno, a danas je za prehrambene artikle za četiri osobe potrebno izdvojiti 800.

Zbog toga će, tvrde u nevladinom sektoru, tek sljedeće godine građani na svojoj koži osjetiti šta je “prava” recesija. Posebno zabrinjava rast cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, kao što su kruh, brašno, ulje, šećer i drugi artikli, koji nemaju alternativu. Oni, dakle, nemaju zamjenu, a niti se potrebe za njima mogu reducirati, piše Večernji list.

"Inače, kupovina se svodi na tri namirnice, tjesteninu, brašno i krumpir, umjesto kvalitete važnija je kvantiteta proizvoda. Krumpir, voće i povrće kupuje se na komad, a maslac u gramima. Moram napomenuti i da su cijene pojedinih artikala u BiH skoro za duplo više nego u zemljama Europske unije", kaže Mesud Lakota, tajnik Udruge za zaštitu interesa potrošača.

Dok prosječan stanovnik Europske unije za hranu troši 16 posto od ukupnih prihoda, prosječni bosanac ili hercegovac za kategoriju golog fizičkog preživljanjanja obitelji potroši polovicu osobnog dohotka. Prema izračunu Udruge, cijene su samo tijekom ove godine povećane za 6,5 posto u ukupnoj masi potrošačke košarice.

Četvrtak, 29. Decembar 2011 u 06:44

Izvor: biznis.ba, bhnews

Tagovi: troskovi zivota

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.