BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Preminuo doktor Srećko Šimić, član Akademije nauka i umjetnosti BiH

Prvi na prostoru Jugoslavije (1962.) u kliničku praksu uvodi kuldoskopiju i laparoskopiju (u to vrijeme nazvanom celioskopija).

Akademija nauka i umjetnosti (ANU) BiH saopćila je da je jučer iznenada preminuo istaknuti naučni radnik, specijalista ginekologije i akušerstva i redovni član ANU BiH, akademik Srećko Šimić.

Akademik Srećko Šimić rođen je 1929. godine u Travniku.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1954. godine, specijalistički ispit iz Ginekologije i akušerstva položio 1961. godine na Ginekološko akušerskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Habilitacioni rad pod naslovom "Mogućnosti laparoskopije i kuldoskopije u ginekološkoj dijagnostici" odbranio je 1968. godine, a doktorsku disertaciju pod naslovom "Neki efekti estrogena i progesterona na subepitelnu kapilarnu mrežu vaginalnog dijela uterusa" odbranio je 1972. godine.

Radi stručnog usavršavanja boravio je na klinikama u Ljubljani, Gracu, Beču, Munchenu, Hamburgu, Kielu, Stokholmu, Londonu i Oxfordu.

Za asistenta na Katedri za ginekologiju i akušerstvo izabran je 1961. godine, za docenta 1968. godine, za vanrednog profesora 1974. godine, za redovnog profesora 1982. godine, a za profesora emeritusa izabran je 1998 godine.


Bio je direktor Ginekološko akušerska klinike od 1974. do 1994. godine.

U tom vremenu Ginekološko akušerska klinika sa 10.000 poroda godišnje i sa hiljadama ginekoloških operacija bila je jedana od najvećih klinika u Evropi.


U kliničku praksu uveo je sve, u tom vremenu, najsuvremenije dijagnostičke i terapeutske metode.


U svakodnevnu praksu uveo je vakum ekstraktor za dovršavanje vaginalnog poroda, amnioskopiju, Ph fetalne krvi, kardiotokografiju (CTG), serklažu cerviksa, ultrazvučnu dijagnostiku (treći ultrazvučni aparat u Jugoslaviji) i ekstraperitonealni carski rez.

Uveo je mnogobrojne abdominalne i vaginalne operacije, a i posebno značajnu vaginalnu operaciju kod cevikalnog karcinoma (Schauta, Amreich, Ingelman).

Kasnije uvodi kolpskopiju i kolpomikroskopiju sa konizacijom.

Prvi na prostoru Jugoslavije (1962.) u kliničku praksu uvodi kuldoskopiju i laparoskopiju (u to vrijeme nazvanom celioskopija).

Od 1992. do 1997. godine bio je član Direktorijuma Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Penzionisan je 1998. godine.

Od 1998. godine radio je kao savjetnik na Ginekološko akušerskom odjeljenju Opće bolnice ”Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu.

Bio je pročelnik katedre za Ginekologiju i porodiljstvo i Zdravstvenu njegu majke i novorođenčeta Fakulteta zdravstvenih studija.

Bio je mentor 18 doktorskih disertacija i mentor 25 magistarskih radova.

Objavio je 198 stručno naučnih publikacija.

Za dopisnog člana ANU BiH izabran je 2002. godine, a za redovnog člana ANU BiH 2008. godine.

Datum i mjesto sahrane akademika Srećka Šimića i komemorativna sjednica koju će organizirati Akademija nauka i umjetnosti BiH, bit će naknadno objavljeni.

Subota, 17. Decembar 2011 u 18:11

Izvor: avaz, bhnews

Tagovi: srecko simic, preminuo

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.