PISAĆI STOL

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Dayton: Osnov postojanja BiH ili njena „luđačka košulja“

U svakodnevnom praktičnom životu savremene Bosne 21. vijeka vidljivo je da Daytonski sporazum spriječava svaki imalo smjeliji i življi napredak zemlje u pravcu reintegracije i rekonstrukcije građanskog društva, kakvo je Bosna znala do 1992. godine.

Danas se obilježava godišnjica parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma, kojim je prije 16 godina okončan troipogodišnji rat u Bosni i Hercegovini.

 

Konferencija je trajala od 1. novembra do 21. novembra 1995. godine.

 

Glavni učesnici su bili bosanski predsjednik Alija Izetbegović, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te glavni američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark.

 

Sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra.

 

Sadašnja upravna struktura Bosne i Hercegovine i sastav vlade bili su neki od rezultata dogovora.

 

Upravo je Richard Holbrook, koji je preminuo protekle godine na dan potpisivanja Daytona, o tome nakada pisao u svojim memoarima.


“Poznato je kakve su igre vodili Franjo Tuđman i Slobodan Milošević čije politike mržnje, podjele i razaranja BiH, i nakon njihove smrti, i dalje truju odnose među građanima BiH. Jasno je da je Alija Izetbegović imao najmanje političkog iskustva i manevarskog prostora. Trebalo je završiti rat kako bi se prekinule patnje i stradanja ljudi.“

 

U Daytonu, BiH je podijeljena na dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku, a Bosna i Hercegovina je, uz neke manje izmjene, suštinski i danas tako uređena.

 

U državi - sve po starom.

 

BiH godišnjicu dočekuje duboko podijeljena, entiteti su sve udanjeniji, na državnom nivou nema vlade iako je od izbora prošlo 13 mjeseci, zemlja je daleko od EU.

 

Zvaničnici RS kategorički tvrde da je poštovanje Daytonskog sporazuma jedini mogući osnov postojanja i opstanka BiH.

 

S druge strane, iz Sarajeva se uporno traži izmjena ovakvog ustava zemlje, za koji tvrde da je „luđačka košulja“ za BiH.

 

Tako je u RS, 21. novembra neradni dan, s obzirom na to da vlasti ovog entiteta Dayton slave kao „državni praznik“, jer im je on dao entitet Republiku Srpsku.

 

U svakodnevnom praktičnom životu savremene Bosne 21. vijeka vidljivo je da Daytonski sporazum spriječava svaki imalo smjeliji i življi napredak zemlje u pravcu reintegracije i rekonstrukcije građanskog društva, kakvo je Bosna znala do 1992. godine.

 

I zvaničnici EU i SAD  su u više navrata pokušavali da sa vlastima u BiH mijenjaju Dejtonski ustav i da ga prilagode mirnodopskim uslovima, ali je svaki takav pokušao prošao bez uspjeha.

Ponedeljak, 21. Novembar 2011 u 10:46

Izvor: bh-news

Tagovi: Dayton, dejton

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 1 } DODAJ KOMENTAR
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.