BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Svjetska banka prognozira spor rast za ekonomije u jugoistočnoj Evropi

Izvještaj preporučuje da se vlasti u zemljama jugoistočne Evrope zemljama ponašaju fiskalno odgovorno, obnove finansijske amortizere, te budu spremne na dalju konsolidaciju rashoda.

Iako su usporavanje svjetske ekonomije i nedavne turbulencije u euro zoni, potresli ekonomije šest zemalja jugoistočne Evrope, njihova dublja integracija u Evropsku Uniju (EU) i dalje pruža najbolje dugoročne izglede za njihov rast, navodi se u izvještaju Svjetske banke.

 

“Naše projekcije predviđaju rast u ovoj regiji od 2,5 procenta u 2011. i 2,1 procenat u 2012.“,  kaže Ron Hood, ekonomista i dodaje:

 

"Čak i ove skromne projekcije rasta pretpostavljaju da će se kriza u euro zoni riješiti na pravi način. Ako kreatori politike zakažu, i kriza se pogorša, ekonomski rast u ovim zemljama bi mogao biti puno slabiji“, smatra ekonomski stručnjak.
 


Efekti daljeg usporavanja svjetske ekonomije i prolongirana neizvijesnost u vezi s krizom u euro zoni će, prema ovom izvještaju, uticati na ekonomije šest zemalja jugoistočne Evrope putem trgovine, direktnih stranih investicija, stranih banaka, te doznaka iz inostranstva.

 
Trgovina s EU je ključni pokretač izvoza i ekonomskog rasta u zemljama jugoistočne Evrope, na koju otpada između 30 procenata i gotovo polovine njihovog BDP-a.

 

Osim trgovine, investitori iz EU predstavljaju najvećeg zbirnog ulagača u regiju, s neto prilivom čija je vrijednost preko 2 procenta BDP-a zapadnog Balkana.

 

Zemlje euro zone, takođe, predstavljaju značajan izvor doznaka za sve zemlje regije, posebno za Kosovo, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.
 


Prisustvo stranih banaka predstavlja još jedan kanal potencijalnog uticaja. Udio stranih banaka u ukupnoj aktivi bankarskog sektora u regiji iznosi oko 89 procenata.

 
Izvještaj preporučuje da se vlasti u zemljama jugoistočne Evrope zemljama ponašaju fiskalno odgovorno, obnove finansijske amortizere, te budu spremne na dalju konsolidaciju rashoda.

 

Nažalost, fiskalno stanje se pogoršava u svim zemlja od 2008., pa malo zemalja u regiji još uvijek ima prostora za prilagođavanje na sve veću krizu, putem omogućavanja djelovanja automatskih stabilizatora.

 

S izuzetkom Kosova, ni jedna zemlja nema značajnije depozite koje bi mogla povući.

 

Stoga bi nekoliko zemalja trebalo ubzrati fiskalnu konsolidaciju, pri čemu su izdaci za penzije i plate značajne oblasti na koje se treba usmjeriti, navodi se u izvještaju.  
 

Utorak, 15. Novembar 2011 u 19:14

Izvor: bh-news

Tagovi: svjetska banka, izvjestaj

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.