PISAĆI STOL

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Interview: Ivan Ramadan

 • Ivan_Ramadan.jpg
 • kiyamet_press4.jpg
 • kiyamet_press1_optimized.jpg
 • Ivan Ramadan

Mladi sarajevski animator i student arhitekture Ivan Ramadan se sa svojim novim CGI animiranim filmom ''Kiyamet'' predstavio publici na ovogodišnjem 17. Sarajevo film festivalu.

 

U razgovoru za BH-news Ramadan objašnjava kada je počela da ga interesuje animacija, a govori pored ostalog i o svom radu na animiranim filmovima...

 

Kada počinje tvoja zainteresiranost za film i filmsku umjetnost, posebno animaciju?

Moj prvi kontakt sa pravljenjem animacije dogodio se kada je organizovan workshop animacije za djecu 1995. u Sarajevu. Tada sam imao desetak godina i prvi put sam imao priliku vidjeti kako se stvara jedan animirani film i sam učestvovati u njegovoj produkciji.

 

Nakon toga, po završetku rata, inspiracija su mi bili holivudski blockbusteri kao ''Jurassic Park'' i ''Armageddon'' i tada sam poželio praviti specijalne efekte za ovakve filmove, pa mogu reći da je tada upravo i počela moja zainteresovanost za 3D animaciju.

 

Prvi film ''Tolerantia'' si uradio za dva mjeseca, dok ti je za posljednji ''Kiyamet'' trebalo dvije godine. S obzirom da obavljaš sve funkcije na projektu od producenta do scenariste, kakva je razlika između rada na ova dva filma?

 

Film "Tolerantia" jeste završen za dva-tri mjeseca, ali to je samo vrijeme "prave" produkcije, kada sam već imao ideju i svaki kadar do najmanjih pojedinosti razrađen u svojoj glavi i u storyboardu. Za ovu prvu fazu, izuzetno važnu, no bez "konkretnih" i opipljivih rezultata, trebalo mi je sigurno pola godine, možda i više.

 

"Kiyamet" je mnogo komplikovaniji film od "Tolerantia"-e, i sa vizuelnog, i sa aspekta same priče.

 

"Tolerantia" je moj prvi film, i trudio sam se da ga što više pojednostavim kako bih mogao sebi dati zadatak koji mogu riješiti, dok sam u "Kiyamet"-u odlučio da neću praviti nikakve kompromise i da ću uraditi sve što poželim, i dati sebi neograničeno vremena da ga završim. Takođe, na njegovoj produkciji sam pravio pauze od više mjeseci - u jednoj takvoj "pauzi" je nastalo i "Čudotvorno mlijeko".

''Tolerantia'' je prvi bh. CGI animirani film i prikazan je na 35 festivala, a osvojio je sedam nagrada od kojih je i Srce Sarajeva na 14. Sarajevo Film Festivalu. Koliko nagrade znače i koliko te stimulišu za rad na drugim projektima?

Svaki film koji neko napravi je napravljen da ga publika vidi, ma koliko puta neko (pa i ja) rekao da ga je napravio jednostavno jer je imao potrebu, ili za sebe, tako da je svakome drago kada publika voli i podržava njegove kreacije, a nagrade su jedna od potvrda tog podržavanja.

 

Takođe, ne smijem zanemariti ni to da je uz nagradu obično dodijeljena i određena suma novca - ni mi animatori ne živimo od have. Jednostavno, svako podržavanje gledalaca je veoma važno i dobrodošlo, i pomoći će u odluci o proizvodnji novog filma.

Imao si "izlet" i u 2D animaciju sa crtanim ''Čudotvorno mlijeko'' koji si uradio na osnovu priče svog oca Hajrudina Ramadana?

Sa svakim novim filmom pokušavam uraditi nešto potpuno drugačije od prethodnih, tako da je taj projekat, koji je kao što sam ranije rekao, napravljen u toku rada na "Kiyamet"-u, došao kao određena vrsta odmora i omogućio mi da se na neko vrijeme distanciram od 3D animacije i po povratku vidim ono što sam napravio sasvim drugim očima.

 

U "Čudotvornom mlijeku" odlučio sam se za 2D animaciju jer je film morao biti završen u određenom roku (oko 50 dana) pa su lakša pojednostavljenja, a i ova vrsta animacije se činila mnogo boljom za samu priču i ton filma. Siguran sam da ću i u budućnosti raditi još 2D animiranih filmova, kao i kombinaciji 2D i 3D animacije.

''Kiyamet'' je prvu projekciju imao u kinu Meeting Point pred početak 17. Sarajevo Film Festivala, a festivalski život je započeo upravo na SFF-u. Da li je bilo poziva na druge festivale?

"Kiyamet" je već primljen na šest festivala u svijetu, a nagrađen je i nagradom za najbolji animirani film na festivalu Srebrena traka u Srebrenici. Trenutno film šaljem na festivale i očekujem njihove odgovore i pozive u selekciju.

 

Ko su tvoji uzori u animaciji?


To je malo teško pitanje jer zaista ne mogu reći da u animaciji postoje određeni genijalci za koje bih mogao reći da su mi apsolutni uzori. Ja svoju inspiraciju pronalazim u mnogim kratkim filmovima koje vidim na festivalima, koji se inače ne mogu vidjeti nigdje drugo, u kojima ljudi eksperimentišu i prave nešto novo i zanimljivo.

 

Takođe, u svim ostalim vidovima umjetnosti, i općenito u svemu što vidim i što me okružuje nalazim malene dijelove svojih novih filmova, pamtim ih, pa ih onda postepeno uklapam i razrađujem. Ali naravno, ne mogu odoliti ni bilo kojem novom "mainstream" filmu iz Holivuda, kao ni nevjerovatnim animacijama za igrice (posebno Blizzard).

S obzirom da studiraš  arhitekturu i u slobodno vrijeme se baviš animacijom kakvi su tvoji palnovi za budućnost?

Arhitektura je to što radim u slobodno vrijeme. Hoću reći da je to dvoje kod mene postalo veoma povezano i mislim da mogu postojati jedno pored drugog - oboje su vizuelne umjetnosti i način razmišljanja koji sam dobio studirajući arhitekturu mi je pomogao i u animaciji, a da ne govorim o tome  da sam za "Kiyamet" isprojektovao svoj vlastiti gotički toranj.

 

Dakle, jednostavno ću nastaviti da radim ono što mi trenutno pruža najveći užitak.

Razgovarao: Sead Vegara

Ponedeljak, 26. Septembar 2011 u 12:22

Izvor: bh-news

Tagovi: Ivan Ramadan

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 5 } DODAJ KOMENTAR
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.